Vijesti 21.01.2016.

Čelinac: Proveli praznike u mraku

ČITANJE: 2 minute
celinac praznici
Mještani sela Branešci, kod Čelinca, godinama muku muče sa strujom. Svako malo su u mraku, a Novu godinu, Badnje veče, Božić i slave dočekali su pod svijećama.

-Poznato je da opština Čelinac ima problem s električnom mrežom i da je neophodna kompletna rekonstrukcija, ali trafo Regojevići u Branešcima ima očajne i bandere i razvodne ormariće. Prvu peticiju predali smo još 2009. godine, od tada smo isto uradili još tri-četiri puta, ali niko ništa ne preduzima- kaže jedan mještanin, koji je i krsnu slavu Aranđelovdan proslavio uz svijeću, i to ne samo slavsku.

Velike probleme im stvara, kako kažu, i napon, koji stalno varira ili ne prelazi 120 V, zbog čega kućanski aparati redovno “crkavaju”, a zamrzivači se otapaju.

Momčilo Zeljković, načelnik opštine Čelinac, kaže kako je upoznat s problemom, te da se, prema informacijama koje ima, radi na njegovom rješavanju.

-Selo Branešci je veoma rasprostranjeno, zauzima veliku površinu, tako da ima baš veliku liniju koja se mora snabdijevati i zbog toga dolazi do nestanaka. Kada je u pitanju slab napon, on je takav zato što je struja i dalje monofazna. Radnici koji održavaju struju u tom regionu kažu da se radi na tome da se uvede trofazna struja ili da na polovini linije ubace još jedan trafo- navodi Zeljković.

Iz banjalučke “Elektrodistribucije” kažu kako su razlozi za ovakvo stanje česte neplanske izgradnje kuća i priključci od strane samih mještana bez adekvatnih elaborata i projektnih planova, ali i razuđenost distributivne mreže.

-Dio prigradskog područja opštine Čelinac, uključujući selo Branešci i okolne zaseoke, prvih dana januara povremeno je ostajao bez napajanja zbog obilnih snježnih padavina i olujnog vjetra, koji je obarao granje na električne vodove- kažu u ovom preduzeću.

Imajući u vidu tu činjenicu, kako ističu, “Elektrodistribucija” većinu investicija na izgradnji i rekonstrukciji distributivne mreže sprovodi upravo u prigradskim mjestima i s tim će nastaviti i u toku 2016. godine.

-Planiramo do avgusta 2016. godine izgraditi novu trafo-stanicu u zaseoku Regojevići, čime će se skratiti distributivna mreža i značajno poboljšati naponske prilike za tridesetak kupaca- rekli su iz “Elektrodistribucije”.

(NN)