Vijesti 30.10.2017.

Čelinac: Zbog spora oko parcela izgradnja ulice uz policijsko obezbjeđenje

ČITANJE: 3 minute

Bageri, radnici, mještani, i na sve to petnaest policajaca – tako je, ukratko, počela izgradnja dijela jedne čelinačke ulice.

Razlog jakog policijskog obezbjeđenja je sporenje između opštine i dvojice mještana i to oko vlasništva nad parcelama na kojima je iznenada osvanulo gradilište.

Stojko Stanarević tvrdi da na sudu pokušava da vrati imovinu koja je nacionalizovana osamdesete godine i prebačena na opštinu, a koja, kako kaže, pripada njegovoj punici. Pošto postupak i dalje traje, dobio je rješenje u kome piše da, do njegovog okončanja, ne smije biti nikakvih radova. Pošto su oni očigledno počeli, Stanarević u svemu vidi politiku.

“Radi se o tome da je ovo obračun načelnika opštine sa mnom, zato što sam bio kandidat načelnika opštine ispred Saveza za promjene i što sam u kampanji ozbiljno zaprijetio da bi mogao da izgubi izbore”, rekao je Stojko Stanarević.

Stanarević tvrdi da je njegov advokat jutros dostavio sudsko rješenje opštini, ali i policiji, i da ima dokaz da su ga primili. Do načelnika, Momčila Zeljkovića, nismo došli, ali iz opštine Čelinac poručuju da nema politike i da nikakvo rješenje nisu dobili. Tvrde da imaju svu potrebnu dokumentaciju – list nepokretnosti, građevinsku i lokacijsku dozvolu, kao i projekat.

“Mi smo upoznati da se vodi sudski spor, dobili smo takvu obavijest od advokata, ali smo u konsultaciji sa pravnicima naše službe iz opštine takav spor nije smetnja da se izvode radovi”, rekla je načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove opštine Čelinac Sanja Pupovac.

“Opština Čelinac je postupila suprotno sudskom rješenju i mi ćemo preduzeti dalje korake u skladu sa zakonom i tražiti odgovornost lica iz opštine koja su naložili ovakve radnje”, rekao je advokat Stojka Stanarevića
Mišo Golub.

Sličan problem ima i Stanarevićev komšija Nedeljko. Spor je na Okružnom sudu, a bageri na, kako kaže, njegovom posjedu. Od pravde, poručuje, neće odustati. Nije mu jasno zašto je na gradilište došlo više policajaca nego radnika, jer, kaže, komšija i on nisu postavljali barikade niti pravili bilo kakav nered.
“Ja ću sto posto vratiti svoju zemlju. Jer, ja sam sad dobio u Kotor Varošu da mi je zemlja plaćena, premda su oni čitavo vrijeme tvrdili da je meni zemlja plaćena, donijeli su mi sva tri puta lažene podatke u opštini kad se postupak vodio”, rekao je Nedeljko Trivić.

Stanarević i Trivić tvrde da nisu protiv izgradnje puta, ali da traže da ih opština pošteno isplati i da ne žele da im poklone zemljište koje smatraju svojim. Dok iz opštine poručuju da je sve po zakonu, mještani tvrde da čelnici mijenjaju iskaz. Dok im sada osporavaju vlasništvo, kažu, svojevremeno su ih zvali na pregovore.

Trivić i Stanarević su prije nekoliko godina bili na sastanku kod načelnika opštine, kako bi se dogovorili o isplati za sporne parcele. Ipak, tvrde da dogovora na kraju nije bilo, jer kažu da im je ponuđena niska cijena.

(ATV)