Svijet 11.09.2021.

Čelnica tima koji je napravio vakcine AstraZeneca: Trećom dozom se neće morati svi vakcinisati

ČITANJE: 1 minuta

Čelnica naučnog tima koji je razvio vakcinu protiv koronavirusa, čiji je proizvođač kompanija AstraZeneca, Sarah Gilbert smatra da se mnogi ljudi neće morati vakcinisati trećom dozom vakcine.

Gilbert, koja je profesorica Univerziteta Oxford, je u razgovoru za list Telegraph izjavila da je stečeni imunitet nakon vakcinacije veoma dobar, pa i protiv delta soja koronavirusa. Uvjerava da će se trećom dozom, koja se na engleskom jeziku naziva booster (pojačivač), trebati vakcinisati samo starije osobe i one čiji je imunitet oslabljen te da vakcinacija dvjema dozama štiti većinu ljudi.

“Sagledavamo svaku situaciju. Starije osobe i one koje imaju narušen imunitet će biti vakcinisane još jednom dozom. Ali, mislim da se ovo neće odnositi na svakog pojedinca. Imunitet kod većine je dobar”, poručila je Gilbert, a prenosi portal Klix.

Ovo je poručila u trenutku kada se očekuje da stručnjaci, koji savjetuju britansku vladu, daju preporuke o vakcinaciji još jednom dozom. Ranije su nadležni u Velikoj Britaniji utvrdili da je sigurno vakcinisati se trećom dozom AstraZenecine vakcine i onom koju proizvodi Pfizer/BioNTech.

Ministar zdravstva ove zemlje Sajid Javid je najavio da očekuje da će vakcinacija još jednom dozom početi tokom ovog mjeseca. Međutim, profesorica Gilbert je ukazala da prioritet mora biti vakcinacija u državama koje sada imaju vrlo ograničen broj vakcina. Naglasila je i to da vakcinacija jednom dozom doprinosi zaštiti od koronavirusa, prenosi agencija Associated Press.

(A.M.)

Oznake: vakcina