Vijesti 12.02.2016.

Čelnik Mikrokreditne fondacije LOK optužen zbog pranja novca

ČITANJE: 1 minuta
lok krediti
Nakon okončane opsežne krivične i finansijske istrage, Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo je podiglo i dostavilo Kantonalnom sudu u Sarajevu na potvrđivanje optužnicu protiv čelnika Mikrokreditne fondacije LOK.

Optužnica je podignuta protiv Nedžada Beglerovića koji je bio u funkciji zamjenika direktora MKF, bivšeg direktora JP Autoceste FBiH Ensada Karića, direktora UNIS instituta Alema Beganovića, Zaima Smajovića i Nedžada Muhovića “zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo Zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 3. u vezi stava 1. KZ F BiH i krivično djelo Pranja novca iz člana 272 . stav 2. u vezi stava 1. u vezi člana 54., a sve u vezi člana 31. stog Zakona”.

SIPA je pokrenula istragu protiv ovih osoba kao i vlasnika LOK-a Nusreta Čauševića prije tri godine, ali iz optužnice je on izuzet jer je u maju 2015. godine izvršio samoubistvo.

Čelnici LOK-a terete se za pranje više od 4,5 miliona KM kupovinom nepostojećih preduzeća, uplaćivanjem na račune različitih firmi, vraćanjem kredita i sl. U izvještaju SIPA-e navodi se sedam sumnjivih transakcija.

Kantonalni sud Sarajevo donijeće odluku u zakonski predviđenom roku.

(Klix)