Vijesti 23.11.2016.

Čemu služe skloništa u Banjaluci?

ČITANJE: 1 minuta

Veliki broj Banjalučana ne zna zašta služe skloništa koja su napravljena prije 30 godina.

Razlog je da su danas poprimila potpuno novi izgled i imaju drugu svrhu. Jedno od takvih je sklonište u Novoj Varoši. Nekadašnji bunker trenutno služi u sportske svrhe, ali uskoro bi mogao da postane i kutak za djecu.

“Mogle bi biti neke fine likovne radionice, neke igraonice, aerobik, zumba, ples, stoni tenis, i tako neke pozorišne predstave, glumačke radionice, i tako nešto slično. Plan je u razradi, još bi voljeli bolje da sarađujemo sa gradskim vlastima”, kaže Goranka Galonja, stanovnik naselja Nova Varoš.

Ima i skloništa koja godinama zjape prazna i ne služe ničemu. Među njima je i ono kod restorana Alas, poznatije kao “Pećina”. Nekada je na ovom mjestu bio restoran, danas zatvoreno i bez funkcije.

Banjaluka ima 11 skloništa, a o njihovoj prenamjeni odlučuje grad. Iz Gradske uprave, od jutra su bili prezauzeti da stanu pred kamere, a pisano priznaju da bi, u slučaju potrebe, kapacitet preostalih skloništa bio mali.

“S obzirom na ukupan broj i kapacitet skloništa, u odnosu na broj stanovnika koji se treba skloniti, mogućnost sklanjanja stanovništva u javna skloništa je nedovoljna”, kaže se u pisanom saopštenju iz Gradske uprave.

Posljednje ulaganje u sklonište zabilježeno je prije ravno 24 godine, kada su sanirane elektro i mašinske instalacije. Ukidanjem posebnog Fonda za izgradnju i održavanje skloništa, u budžetu za to više nema para.

(ATV)