Politika 27.03.2023.

Čengić (SDP): Šmit ili ima problem sa logikom ili je jako zlonamjeran prema BiH

ČITANJE: 3 minute

Delegat SDP u federalnom Domu naroda Irfan Čengić komentarisao je za Klix.ba posljednje informacije o potencijalnim izmjenama Ustava FBiH u Bosni i Hercegovini.

Na početku je Čengić naglasio da je više puta ukazivao na to da izmjene koje je Kristijan Šmit donio na dan izbora nisu dovele do deblokade FBiH te da se to sada potvrdilo.

“Šmit ili ima problem sa logikom ili je jako zlonamjeran prema BiH, on pokušava deblokirati uspostavu vlasti stalnim uvođenjem novih mehanizama blokade”, rekao je.

Prijedlog Čengića za formiranje Vlade FBiH bio je umanjivanje uloge rukovodstva FBiH, kao što je slučaj sa Republikom Srpskom, međutim to nije odgovaralo Hrvatima.

“Unaprijed sam predlagao da predsjednik i jedan potpredsjednik mogu imenovati Vladu, odgovor je bio “onda možete izbaciti HDZ”. Danas smatram da Schmidt treba popraviti ono što je pokvario, jer da nije mijenjao Ustav u izbornoj noći danas bi smo već imali formiranu Vladu FBiH. Ključno je obesmisliti ulogu nevažnih pozicija kakve su predsjednik i potpredsjednici FBiH, za razliku od RS gdje se te pozicije biraju na izborima ovdje su posredno izabrani. U RS potpredsjednici nemaju nikakvu moć u izboru Vlade RS, ovdje imaju presudnu”, njegove su riječi.

Zatim se osvrnuo na potencijalno novo rješenje Šmita, a riječ je o tome da tri člana rukovodstva FBiH imaju pravo na veto. On bi morao biti odbranjen u klubu naroda Doma naroda FBiH koji ga je izabrao te u jednom od tri kantona sa najviše srpskog, hrvatskog ili bošnjačkog stanovništva, u zavisnosti od toga ko povuče veto.

“Obraćanje potpredsjednika svom klubu naroda u Domu naroda kako bi dobio 2/3 podrške može biti jedno od rješenja kao korak ka građanskom modelu. Ali uvođenje kantona u izbor federalne Vlade je antievropsko, antigrađansko djelovanje koje ima za cilj stvaranje daljih podjela i gubi se svaki smisao izbora i Parlamenta”, rekao je Čengić.

On smatra da Šmitove nove izmjene ne bi trebali podržati ni SDP i stranke Osmorke, ali ni SDA i DF. Međutim, svjestan je da je i jednima i drugima vjerovatno preča vlast od države.

“Stvaranje super hercegovačkih Hrvata, super sarajevskih Srba i super tuzlanskih Bošnjaka je nedopustivo. Protivno je svakom slovu evropskih vrijednosti, ako neko to iz SDP-a podržava taj se nije ni u prolazu sreo sa Programom SDP-a ili ZAVNOBIH-om. Takvim prijedlogom se još jednom pokazuje da Schmidt ne traži način kako da deblokira FBiH, već kako da osigura učešće HDZ-a uvijek u vlasti. Da razjasnimo, nemam ništa protiv partnerstva s HDZ-om, smatram da imaju pravo biti dio Vlade FBiH, ali partnerstva na ravnopravnim osnovama, ovo to nije”, rekao je.

Objašnjava da na sceni nažalost imamo dvije grupacije koje su “isključivo fokusirane na borbu za fotelje, jedni da ih zadrže drugi da ih se dočepaju”.

“Tu ne vidim nikakvu viziju za budućnost niti da misle o državi i ljudima. I jedna i druga grupacija imaju historijsku šansu koju će propustiti. SDA ima priliku pustiti vlast parlamentarnoj većini i tako pokazati da zaista želi građansku BiH i ubiti zauvijek ‘legitimno predstavljanje’. Sa druge šanse SDP ima historijsku šansu da jasno kaže OHR-u da nećemo formirati vlast bez dugoročnog rješenja, koje istinski deblokira FBiH, ukida mehanizme blokada i koje će biti korak ka građanskoj BiH. Nažalost ne vidim dovoljno mudrosti niti u jednoj grupaciji stranaka, sve se svelo na to kako sačuvati i kako dobiti fotelje. A u takvom ponašanju trpe ljudi i država”, kazao je.

Na kraju je zaključio da su u ovoj borbi svi licemjerni i da “ono što su radili jedni, sada rade drugi, ono što sada rade jedni, to bi radili ovi drugi da su u prilici”.

Oznake: Irfan Čengić