Vijesti 20.01.2021.

Centar za socijalni rad upozorava: Banjaluci potrebno više hraniteljskih porodica

ČITANJE: 2 minute

Prema podacima Centra za socijalni rad, 76 djece sa područja Banjaluke je zbrinuto u 54 hraniteljske porodice, koje su u najvećem broju slučajeva srodničke.

Iz Centra ističu da trenutan broj od 25 profesionalnih hraniteljskih porodica, od kojih je 18 je s područja Banjaluke, dok je sedam porodica s područja drugih opština, nije dovoljan, te da postoji potreba za njegovim povećanjem.

“Zakon nalaže da se prvenstveno pokuša pronaći mogućnost da dijete ili djeca ostanu u okviru šireg porodičnog sistema. U pitanju su srodnici koji žele da pomognu djetetu kojem je neophodan ovakav vid zbrinjavanja i koji su, po procjeni stručnog tima Centra, adekvatni da preuzmu brigu o djetetu”, rekli su u Centru za “Srpskainfo”.

Naglasili su da trenutna situacija u pogledu broja hraniteljskih porodica u Banjaluci nije zadovoljavajuća i napomenuli potreban angažman cjelokupne zajednice koja bi se ta situacija promijenila.

Usvojitelji

Kada su u pitanju hranitelji, iz Centra poručuju da je njihov primaran motiv pomoć i podrška djeci u odrastanju, pružanju toplog doma i ljubavi.

“Takođe često zahtjev za hraniteljstvo podnose i supružnici koji nemaju sopstvenu djecu, a zainteresovani su za usvojenje djeteta. Na ovaj način oni dobijaju mogućnost da se brinu o djetetu kroz hraniteljstvo. U radu s djecom pokazali su se kao veoma uspješni hranitelji. Nije rijetkost da hranitelji postanu i usvojitelji, kada se zakonom steknu uslovi za usvajanje djece”, istakli su u Centru.

Uslovi

Da bi postali hranitelji u Centru, kažu da je potrebno da se ispune određeni uslovi te da se mogu prijaviti parovi ili pojedinci.

“Bilo bi idealno da porodicu čini potpuna porodica, sa oba bračna supružnika, ali nije uslov. Za hraniteljstvo se mogu prijaviti i hranitelji bez bračnog supružnika, kao i vanbračni supružnici. Stručni tim obavlja psihološku procjenu hranitelja i članova njihove uže porodice, ako ih ima. U okviru kućne posjete potencijalnim hraniteljima stručni tim posmatra porodičnu dinamiku i stambene uslove. Takođe procjenjuje i materijalne prilike porodice “, rekli su u Centru i naglasili da je ipak najvažniji faktor ljubav prema djeci i želja da se djetetu pomogne.

Nakon provedene provjere za buduće hranitelje se organizuje obuka.

(N.S)