Vijesti 19.11.2015.

Centar za životnu sredinu osudio ubistvo medvjedice u Banjaluci!

ČITANJE: 1 minuta
medvjed 2
Iz Centra za životnu sredinu kažu da  ubistvo medvjedice nije adekvatna reakcija na situaciju nastalu u banjalučkom naselju Lazarevo i da se ovakve situacije moraju izbjeći u budućnosti.

Oni naglašavaju da su spremni da se aktivno uključe u dugoročno planiranje zaštite i upravljanja medvjedom kao vrstom i drugim velikim divljim životinjama zajedno sa naučnom zajednicom i vladinim institucijama, te traže hitan sastanak u nadležnom ministarstvu.

Jasmin Pašić iz Centra za životnu sredinu ističe da je ubistvo medvjedice pokazalo nespremnost nadležnih institucija.

– Ubistvo medvjedice je pokazalo nespremnost reagovanja nadležnih u ovakvim situacijama, jer ne postoji jasan plan upravljanja medvjedom, što smo obavezni izraditi u skladu sa potpisanim međunarodnim ugovorima. Danas ćemo poslati zahtjev za hitan sastanak nadležnom ministarstvu, koji očekujemo da ćemo imati već do kraja mjeseca- ističe Pašić.

Centar za životnu sredinu će u narednom periodu nastojati da okupi stručnjake iz regiona, te zajedno sa nadležnim institucijama, Lovačkim savezom i naučnim institucijama uspostavi sistem monitoringa i adekvatnog postupanja u ovakvim situacijama.

– Bitno je naglasiti i da u ovo doba godine, medvjed već treba započinjati zimski san. Zbog promjene klime i visokih temperatura u zimskom periodu, to se dešava kasnije, te medvjed ostaje budan u doba godine kada na njegovom prirodnom staništu nema dovoljne količine hrane i dolazi do dolaska u naseljena područja. Ovakve situacije možemo očekivati u budućnosti i moramo biti spremni na njih- rekli su iz pomenutog Centra.

(Banjaluka.net)