Centrala SNSD-a traži od opštinskih odbora izvještaje o odnosima sa DNS-om

Vrh SNSD-a zatražio je od opštinskih i gradskih odbora u Republici Srpskoj da najkasnije do sutra u centralu stranke dostave informaciju o odnosima koje na lokalu imaju sa DNS-om, nakon što je stranka Marka Pavića zaprijetila izlaskom iz vladajuće koalicije, a što je u vodećoj partiji ocijenjeno kao loša i nepromišljena odluka.

Stranačke delegacije SNSD-a i DNS-a, predvođene liderima Miloradom Dodikom i Markom Pavićem, za istim stolom će se najvjerovatnije naći iduće sedmice kako bi razgovarali o budućoj saradnji nakon što je DNS u subotu odlučio da “zamrzne” svoje djelovanje u vladajućoj koaliciji.

Predsjedništvo DNS-a je, naime, odlučilo da zaustavi dalje djelovanje u okviru sporazuma sa koalicionim partnerima. Razlog za to je, kako ističu, “razočaranost odnosom prema DNS-u na republičkom i na lokalnom nivou, neprestanim i učestalim smjenama, nepovjerenjem, sumnjičenjem kadrova DNS-a, nipodaštavanjem rezultata rada i onemogućavanjem djelovanja u punom kapacitetu”.

– Odluke ćemo samostalno donositi i politički djelovati isključivo u interesu građana – poručili su iz DNS-a i dodali da će Pavić preuzeti aktivnosti na organizaciji sastanka sa predstavnicima SNSD-a da bi razmotrili novonastalu situaciju i međusobne odnose, nakon čega će DNS donijeti konačnu odluku o svom političkom djelovanju.

Pavić je uputio i otvoreno pismo Dodiku, gdje ga je pozvao da analiziraju međusobne odnose prije konačne odluke DNS-a.

U pojedinim lokalnim odborima SNSD-a su potvrdili za “Glas Srpske” da im je iz Sekretarijata stigao dopis, te zatraženo da do sutra dostave informacije o saradnji koju imaju sa DNS-om na lokalnom nivou.

Generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović potvrdio je za “Glas Srpske” da će stranka uskoro analizirati dopis DNS-a i utvrditi buduće poteze.

– Oni su zamrznuli odnose, nisu napustili koaliciju i sigurno je da treba razmotriti sve sporne tačke i ići ka tome da se one, eventualno, riješe – rekao je juče Petrović.

Potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović je, u prvim reakcijama na stav DNS-a, rekla da je moguće da ima problema, ali da ih razgovorom treba rješavati, dok je portparol SNSD-a Radovan Kovačević istakao da SNSD smatra da je odluka DNS-a loša, nepromišljena i neodgovorna.

– Ipak, uvijek smo za razgovore i nikada nije bio problem da razgovaramo sa bilo kojim od koalicionih partnera – rekao je Kovačević.

On je istakao da mora podsjetiti javnost, ali i ljude u DNS-u, da su, kada je u pitanju republički nivo, odluke kako će koja stranka biti zastupljena donošene upravo na osnovu razgovora, prvo pojedinačnih razgovora SNSD-a i DNS-a, a zatim i na nivou kompletne vladajuće koalicije.

Kovačević je naveo da je, kada je u pitanju lokalni nivo, sve vrijeme dok je SDS bio vlast u Doboju, DNS bio njihov glavni koalicioni partner.

– Nije nam se to sviđalo, ali nismo donosili odluke o zamrzavanju odnosa na svim nivoima. Mi smo uvijek držali do svojih koalicionih partnera i to je glavni razlog što je ova koalicija trajala ovoliko koliko je trajala, a oni će sami da donesu odluku da li će još trajati – rekao je Kovačević.

U DNS-u, s druge strane, juče muk. Iz vrha je poručeno da neće davati izjave, naglasivši da su rekli šta su imali, te da je loptica prebačena SNSD-u. Sagovornik “Glasa Srpske” iz DNS-a je podvukao da 20 godina saradnje nije malo, da očekuje razgovore, ali da ne vjeruje da će do njih doći ove sedmice zbog operacije na koju mora Pavić, ali i najavljenih obaveza Dodika.

Sječa kadrova

DNS je u saopštenju nakon sjednice Predsjedništva stranke naveo da posljednja dešavanja u vezi sa smjenom njihovih kadrova, za koje tvrde da su korektno radili svoj posao, predstavlja dokaz odnosa prema DNS-u. Pojedinci tvrde da su posljednje smjene kadrova u Prijedoru, gradu koji slovi za uporište DNS-a, samo kap koja je prelila čašu jer su smjene njihovih kadrova počele prije godinu.

(Glas Srpske)

ŠERANIĆ: Utvrditi ko zaista traži posao, a ko je na birou zbog osiguranja

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da se suština inicijative poslovne zajednice u Srpskoj o izmjeni Zakona o zdravstvenom osiguranju da se utvrdi ko putem biroa zaista traži posao, a ko je prijavljen samo zbog ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje.

DODIK: Ne smijemo dozvoliti da granica na Drini bude i NATO granica

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, prisustvovao je danas vojnoj vježbi “Sloboda 2019” u Srbiji, nakon čega će razgovarati sa premijerom Ruske Federacije, Dmitrijem Medvedevim. Nakon vojne vježbe Dodik poručuje da je prikazana organizovanost, opremljenost i odlučnost Vojske Srbije, što prije samo 10 godina nije bilo moguće. “Po ovom prikazu se vidi da je vojska

KOMENTAR: PDP-ova politika jeftinih fraza

Zamislite samo koliko je SDS postao nebitna, marginalana politička opcija kada je PDP Mladena Ivanića, sa svojih šest ili sedam odsto podrške, suvereno stao na čelo opozicionog bloka u Republici Srpskoj.