Centrala SNSD-a traži od opštinskih odbora izvještaje o odnosima sa DNS-om

Vrh SNSD-a zatražio je od opštinskih i gradskih odbora u Republici Srpskoj da najkasnije do sutra u centralu stranke dostave informaciju o odnosima koje na lokalu imaju sa DNS-om, nakon što je stranka Marka Pavića zaprijetila izlaskom iz vladajuće koalicije, a što je u vodećoj partiji ocijenjeno kao loša i nepromišljena odluka.

Stranačke delegacije SNSD-a i DNS-a, predvođene liderima Miloradom Dodikom i Markom Pavićem, za istim stolom će se najvjerovatnije naći iduće sedmice kako bi razgovarali o budućoj saradnji nakon što je DNS u subotu odlučio da “zamrzne” svoje djelovanje u vladajućoj koaliciji.

Predsjedništvo DNS-a je, naime, odlučilo da zaustavi dalje djelovanje u okviru sporazuma sa koalicionim partnerima. Razlog za to je, kako ističu, “razočaranost odnosom prema DNS-u na republičkom i na lokalnom nivou, neprestanim i učestalim smjenama, nepovjerenjem, sumnjičenjem kadrova DNS-a, nipodaštavanjem rezultata rada i onemogućavanjem djelovanja u punom kapacitetu”.

– Odluke ćemo samostalno donositi i politički djelovati isključivo u interesu građana – poručili su iz DNS-a i dodali da će Pavić preuzeti aktivnosti na organizaciji sastanka sa predstavnicima SNSD-a da bi razmotrili novonastalu situaciju i međusobne odnose, nakon čega će DNS donijeti konačnu odluku o svom političkom djelovanju.

Pavić je uputio i otvoreno pismo Dodiku, gdje ga je pozvao da analiziraju međusobne odnose prije konačne odluke DNS-a.

U pojedinim lokalnim odborima SNSD-a su potvrdili za “Glas Srpske” da im je iz Sekretarijata stigao dopis, te zatraženo da do sutra dostave informacije o saradnji koju imaju sa DNS-om na lokalnom nivou.

Generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović potvrdio je za “Glas Srpske” da će stranka uskoro analizirati dopis DNS-a i utvrditi buduće poteze.

– Oni su zamrznuli odnose, nisu napustili koaliciju i sigurno je da treba razmotriti sve sporne tačke i ići ka tome da se one, eventualno, riješe – rekao je juče Petrović.

Potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović je, u prvim reakcijama na stav DNS-a, rekla da je moguće da ima problema, ali da ih razgovorom treba rješavati, dok je portparol SNSD-a Radovan Kovačević istakao da SNSD smatra da je odluka DNS-a loša, nepromišljena i neodgovorna.

– Ipak, uvijek smo za razgovore i nikada nije bio problem da razgovaramo sa bilo kojim od koalicionih partnera – rekao je Kovačević.

On je istakao da mora podsjetiti javnost, ali i ljude u DNS-u, da su, kada je u pitanju republički nivo, odluke kako će koja stranka biti zastupljena donošene upravo na osnovu razgovora, prvo pojedinačnih razgovora SNSD-a i DNS-a, a zatim i na nivou kompletne vladajuće koalicije.

Kovačević je naveo da je, kada je u pitanju lokalni nivo, sve vrijeme dok je SDS bio vlast u Doboju, DNS bio njihov glavni koalicioni partner.

– Nije nam se to sviđalo, ali nismo donosili odluke o zamrzavanju odnosa na svim nivoima. Mi smo uvijek držali do svojih koalicionih partnera i to je glavni razlog što je ova koalicija trajala ovoliko koliko je trajala, a oni će sami da donesu odluku da li će još trajati – rekao je Kovačević.

U DNS-u, s druge strane, juče muk. Iz vrha je poručeno da neće davati izjave, naglasivši da su rekli šta su imali, te da je loptica prebačena SNSD-u. Sagovornik “Glasa Srpske” iz DNS-a je podvukao da 20 godina saradnje nije malo, da očekuje razgovore, ali da ne vjeruje da će do njih doći ove sedmice zbog operacije na koju mora Pavić, ali i najavljenih obaveza Dodika.

Sječa kadrova

DNS je u saopštenju nakon sjednice Predsjedništva stranke naveo da posljednja dešavanja u vezi sa smjenom njihovih kadrova, za koje tvrde da su korektno radili svoj posao, predstavlja dokaz odnosa prema DNS-u. Pojedinci tvrde da su posljednje smjene kadrova u Prijedoru, gradu koji slovi za uporište DNS-a, samo kap koja je prelila čašu jer su smjene njihovih kadrova počele prije godinu.

(Glas Srpske)

RADONČIĆ: Moj i Novalićev slučaj se ne mogu porediti

Fahrudin Radončić, ministar bezbjednosti BiH i predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH, rekao je da se slučaj Fadila Novalića i njegovo hapšenje ne mogu porediti, da su skroz različiti. “Ja sam prošao jednu nevjerovatnu harangu, mene ne samo da su uhapsili ni krivog ni dužnog, to su uradili s dugim cijevima. Došlo je 50 specijalaca,

TRAMP: Danas prekidamo naše odnose sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom

Predsjednik SAD-a, Donald Tramp, poručio je danas da SAD prekidaju odnos sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, poručujući da SZO nije dobro odgovorila na pandemiju virusa korona. Takođe je poručio da će SAD sankcionisati kineske zvaničnike odgovorne za potkopavanje autonomije Hong Konta. (ATV)

Novalić negirao sve optužbe

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine koji je u petak naveče predat u nadležnost Tužilaštva BiH, negirao je sve optužbe koje mu se stavljaju na teret tokom ispitivanja, nezvanično javljaju federalni mediji. Podsjetimo, Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik kompanije “FH Srebrena malina” Fikret Hodžić, u četvrtak su saslušani

Na “jutjub” kanalu 27 ratnih i poratnih dokumentaraca “Srna filma”

Kinoteka Republike Srpske otvorila je svoj “jutjub” kanal na kojem je moguće pogledati 27 dokumentarnih filmova, kako bi široj publici bila približena filmska produkcija Republike Srpske koja se u okviru “Srna filma” realizovala u ratnom i poratnom periodu, rekao je direktor Kinoteke Snježan Lalović. Lalović je za Srnu izjavio da se među filmovima nalazi prvi

Glavaš izabaran za v.d. predsjednika OO DNS-a u Istočnom Novom Sarajevu

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić izjavio je večeras u Istočnom Sarajevu da ova stranka očekuje da na predstojećim lokalnim izborima ima svoje kandidata za pozicije načelnika i gradonačelnika u najmanje deset opština i gradova u Republici Srpskoj. Nešić je istakao da će DNS donijeti odluku kako će nastupiti na budućim lokalnim izborima, vodeći računa o interesima

Uhapšen policajac zbog kojeg gori čitava Amerika

U Minesoti je uhapšen jedan od četvorice policajaca koji su učestvovali u hapšenju Džordža Flojda koji je nedugo potom preminuo. Riječ je o policajcu Dereku Šovinu koji je, kako se vidi na snimku, u ponedjeljak prilikom hapšenja Flojdu priklještio vrat koljenom. Taj događaj snimio je jedan prolaznik, podsjeća Rojters. Uslijedili su višednevni protesti a u