Biznis 06.05.2020.

Centralna banka od Savjeta ministara traži odluku o raspodjeli 330 miliona evra

ČITANJE: 1 minuta

Centralna banka (CB) BiH zatražila je od Savjeta ministara BiH da joj dostavi odluku o raspodjeli 330 miliona evra koje je BiH dobila od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Kako je “Nezavisnim” potvrđeno u Centralnoj banci, oni su Savjetu ministara dopis poslali 4. maja jer novac još nije raspoređen prema nižim nivoima vlasti. Podsjećaju da se 330 miliona trenutno nalaze u Centralnoj banci, preciznije na KM depozitnim računu Ministarstva finansija i trezora BiH za MMF transakcije, te da se na računu ne obračunava bilo kakva kamata.

“Oni će stajati na pomenutom računu sve dok se ne donese posebna odluka Savjeta ministara o njihovoj raspodjeli nižim nivoima vlasti”, objasnili su u CB BiH. Dodaju da bez ove odluke CB BiH ne može dalje da postupa.

“CB BiH je doznačena sredstva u EUR valuti prihvatila kao deviznu rezervu i na iste plaća negativnu kamatu, u skladu s tržišnim uslovima evrozone”, dodali su iz ove finansijske institucija.

Kako saznaju Nezavisne, dopis još nije stigao u Savjet ministara.

Podsjećamo, BiH je od MMF-a zatražila finansijsku pomoć, a nakon što je MMF odobrio kredit i doznačio sredstva došlo je do internih neslaganja u FBiH na koji način treba raspodijeliti novac između FBiH i kantona. BiH je, čak, zamolila Upravni odbor MMF-a da udvostruči sredstva koja je, inače, trebalo da budu odobrena s oko 170 miliona na 330 miliona evra, što je na kraju i uvaženo.

(Nezavisne)