Vijesti 01.03.2016.

Centralna banka: Vrata (ni)su bila zaključana zbog 1. marta

ČITANJE: 2 minute
centralna banka
Iz Centralne banka BiH oglasili su se danas rekavši da je banka bila otključana za sve one koji ne slave 1. mart.

Naime, nekoliko zaposlenih Srba, navodno je teškom mukom ušlo u zgradu, ali tek nakon ubjeđivanja da po prirodi posla moraju da budu na svojim radnim mjestima.

 

Dok iz banke odgovaraju da to nije tačno, neki od zaposlenih su se požalili medijima da su zaustavljeni na ulazu uz obrazloženje da je danas državni praznik i neradni dan. Niko od zaposlenih nije želio pred kameru.

U Centralnoj banci BiH danas smo zatekli samo referenta koji nije želio da se upušta u navode da su pojedini radnici danas teškom mukom ušli na svoja radna mjesta, rekao je samo da banka zbog obilježavanja 1. marta koji se u Federaciji slavi kao Dan nezavisnosti danas ne radi, ali je bilo i onih koji su pokucali na ova vrata i da im je omogućen nesmetan ulazak u zgradu.

Iz Centralne banke kasno poslijepodne oglasili su se saopštenjem i demantovali navode. Uvjeravaju da je svima koji ne slave 1. mart omogućen nesmetan ulazak u zgradu banke, a o eventulanim incidetnima nisu obaviješteni.

Pojedini tražili odlaganje sjednice Narodne skupštine zbog 1. marta

Redovan radni dana bio je i za poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Ipak, sa spiska prisutnih izostali su poslanici nekoliko partija iz Federacije okupljenih u koaliciju “Domovina”, koji su ignorisali današnje zasjedanje zbog obilježavanja 1. marta.

– Oni su čak tražili odlaganje Narodne skupštine zbog 1. marta. Mi imao plan rada NS RS, imamo Zakon o praznicima gdje 1. mart apsolutno nije praznik u RS- rekao je šef Kluba poslanika SNSD-a u NSRS Radovan Višković.

– Danas su poslanici u Narodnoj skupstini RS trebali biti na svom random mjestu, jer oni rade u NS RS, ovdje primaju platu- rekao je poslanik SRS RS u NSRS Milanko Mihajlica.

Platu su i jutros zarađivali oni koji su došli na posao u Cetralnu banku i ostale BH institucije i ustanove. I dok je Sarajevo jos jutros pokazalo šta im znači 1. mart, predsjednik Republike Milorad Dodik podsjeća da taj datum za Banjaluku postoji samo kao običan dan.

– Mart svakako nije praznik koji bi mogli prihvatiti Srbi, čak uobičajena je praksa da nekom drugom čestitate njihov praznik u ovom slučaju, apsolutno je nemoguće to učiniti ili čestitati bilo kome, jer je taj 1. mart bio uvod u ogromna stradanje svih na ovim prostorima, naravno i Srba- rekao je Dodik.

U Sarajevu je 1. mart obilježen polaganjem cvijeća na nekoliko spomen obilježja. Vijence su položile brojne delegacije, a između ostalih i Bakir Izetbegović, koji je zajedno sa predsjedavajućim Predjednistva BiH Draganom Čovićem organizovao prijem povodom 1. marta.

(Atv)