Magazin 17.09.2015.

Cenzura za “Farmu”, “Parove” i “Velikog brata”: Nema više seksa i psovanja!

ČITANJE: 2 minute
seks-parovi
Regulatorno tijelo za elektronske medije (RTEM) zabranilo je da se psovke, vrijeđanje, tuče i druge nedolične scene u rijaliti programima emituju prije 22 časa.

Savjet RTEM je na sjednici koja je juče održana izrekao opomenu televiziji Pink i Hepi TV da će ih kazniti ukoliko ne budu poštovali ovu odluku.

Savjet im je naložio da otklone uočene nepravilnosti i da program koji nije primjeren gledaocima mlađim od 12 godina ne emituju prije 22 časa. Ako ovaj nalog, koji su dužni da objave u roku od 24 časa od dobijanja rješenja, ne budu poštovali, ovim pružaocima medijske usluge emitovanja televizijskog programa biće izrečene strožije mjere u skladu sa zakonom, navodi se u saopštenju RTEM i ističe se da “Veliki brat” nije imao sadržaj koji bi mogao da naškodi mentalnom i fizičkom zdravlju maljoletnika, za razliku od “Farme” i “Parova”.

Predsjednik Savjeta RTEM Goran Karadžić kaže da to znači da će se “Parovi” i “Farma” i dalje emitovati u toku dana, ali da će sve sporne scene moći da budu puštene tek nakon 22 sata.

– Ne možemo nikome zabraniti da prikazuje okopavanje bašte. Ali, nove skarednosti im nećemo tolerisati. Ovo je bila jednoglasna odluka i ne budu li je poštovali, biće oštrijih kazni, poput one jednodnevne zabrane “Parova” – kaže Karadžić, dodajući da je od Pinka i Hepi TV dobio čvrsta uvjerenja da će biti otklonjeni svi propusti.

Glavni urednik Hepija je potvrdio da će smanjiti psovke.

– Moraćemo da ih odviknemo od psovanja tako što ćemo da povećamo kazne. Mi smo ih i do sada kažnjavali, što izolacijom, što novčanim kaznama. Naša izolacija je čak gora od zatvora jer spavaju na hladnom betonu, ali ne vrijedi. Vole ljudi da opsuju, pa to ti je – kaže Milomir Marić.

Vlasnik Televizije Pink, Željko Mitrović istakao je da je ova televizija spremna da ispravi greške.

– Postupićemo po uputstvu RTEM da bipujemo sve što nije primjereno za uzrast osoba ispod 12 godina, i to je sasvim u redu. Osim toga, drugih restriktivnih mjera nema – rekao je Mitrović.

(Telegraf.rs, Informer)