Sport 24.08.2016.

Čeprkalo pred dolazak u Banjaluku: Brazilci imaju plaže i Isusa, a mi slobodu

ČITANJE: 4 minute

Predivna priroda, statua Isusa, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, ali i kriminal i bijeda, slike su koje će Mihajlo Čeprkalo, najmlađi bh. olimpijac, donijeti iz Rio de Žanerira u rodnu Banjaluku.

“Olimpijske igre su bile predivno iskustvo, a Rio je grad koji je ostavio snažan utisak na mene”, rekao je Čeprkalo za “Nezavisne” juče, nepuna 24 sata prije odlaska iz Brazila, gdje je sa još 10 bh. sportista nastupio na Olimpijskim igrama.

Prvi susret sa Rijom, koji sa širim gradskim područjem ima oko 15 miliona stanovnika, pokazao je onu svoju ružniju stranu.

“Ono što sam vidio od aerodroma do olimpijskog sela je užas! Osamdeset odsto Rija je u favelama, gdje je veoma nizak standard života. Ko tamo uđe, gotovo da ne izlazi živ”, priča sedamnaestogodišnji Čeprkalo i okreće se onoj lijepoj strani Rija, obasjanog suncem, sa beskrajnim plažama…

“Meni je statua Hrista nevjerovatna. Nju sam baš juče posjetio. Bili smo na plažama Kopakabana i Ipamena, obišli još neke turističke atrakcije i zaista je sve prelijepo. Uživao sam! Ali ogroman je kontrast.”

Opet su se te čuvene brazilske favele umiješale u priču.

“Pričali smo sa vozačem koji nas je vozio po Riju, kaže da je tamo Divlji zapad, da policajci odbijaju da idu u favele na zadatak i da samo potpišu papir da su bili i da nisu ništa našli. Takođe, Brazilci kažu da su najveće zabave upravo u favelama i da možeš ući i izaći živ ako znaš nekoga tamo. Prave dvadesetčetvorosatne partije, niko im ništa ne može. Ne plaćaju internet, struju, na benzinskim pumpama uzmu goriva koliko žele i odu…”, priča Čeprkalo i dodaje:

“Ne smiješ sam da izađeš u grad, uvijek smo išli u grupi. Ima sigurnijih dijelova, poput Kopakabane, ali i tu ako izađeš sam, bićeš opljačkan. Kao u filmu. Kada to vidite, shvatite koliko smo srećni u Banjaluci, kakve ljepote imamo, ali prije svega imamo slobodu!”

Dodaje da su, dok je šetao, kafane duž ulica podsjetile na Banjaluku, jer su slične našima, ali i da je Rio “ogroman grad i da se osjećao kao da putuje kroz BiH”.

Mladi olimpijac kaže da je sreća ako naiđete na Brazilca koji zna engleski, ali da su volonteri tokom Igara bili veoma ljubazni i spremni da pomognu u svakom trenutku.

Sa bh. sportistima se družio, dodaje da su se svi slagali, a upoznao se i s nekim zvijezdama pa neće manjkati fotografija koje će ga podsjećati na njegove prve Olimpijske igre.

“Imao sam priliku da vidim najbolje sportiste svijeta. Nisam uspio sam da se fotografišem s Majklom Felpsom, ali jesam sa Novakom Đokovićem, koji je bio u centru pažnje. To je bilo nenormalno, dok je jeo, ljudi su ga konstanto gledali i čekali na izlazu restorana… Slikao sam se Huanom Martinom del Potrom, Pauom Gasolom, Aleksandrom Đorđevićem, Miroslavom Raduljicom, olimpijskim šampionima vaterpolistima Srbije… Svi su izuzetno prijatni, to su sportisti većeg kalibra i srećan sam što sam imao priliku da ih sretnem. Sve u svemu, Igre su mi prelijepo novo iskustvo i mislim da će biti veliki motiv za dalje, samo da me zdravlje posluži”, rekao je Mihajlo Čeprkalo, jedan od najboljih bh. sportista i mladić pred kojim je, kako kažu stručnjaci, još mnogo velikih takmičenja.

Zadovoljan nastupom

Čeprkalo se takmičio 12. avgusta u trci na 1.500 metara slobodnim stilom i zauzeo 37. mjesto vremenom 15.31.62 minuta.

“S obzirom na to da je godina bila teška, da sam zbog povrede ramena bio tri mjeseca bez kvalitetnog treninga i da sam imao malo vremena za pripreme, prezadovoljan sam. Kao sedamnaestogodišnjak biti 37. od 45 takmičara, odnosno 40 koji su došli s A normom, je odlično. Vrijeme jeste slabije od mog najboljeg, ali zadovoljan sam jer sam ovaj rezultat isplivao nakon četvorosedmičnih ‘pravih’ priprema. To mi je pokazatelj da samo ozbiljnim radom mogu do rezultata na velikim takmičenjima”, istakao je Čeprkalo.

37. mjesto

Čeprkalo zauzeo na Olimpijskim igrama

17 godina

ima najmlađi bh. olimpijac.

(nezavisne.com)