Vijesti 02.09.2015.

Čepurin: Neprihvatljivo da Kosovo uđe u Unesko

ČITANJE: 1 minuta
aleksandar-cepurin-2

Ulazak Kosova u Unesko bio bi direktno narušavanje međunarodnog prava, ali i Povelje Ujedinjenih nacija, kao i Rezolucije 1244 koju niko nije ukidao, izjavio je danas ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin.

On je za Sputnjik naglasio da je to političko pitanje i da nema potrebe stavljati tu međunarodnu organizaciju u nelagodnu poziciju.

– Lično smatram da je potezanje pitanja prijema Kosova u tu međunarodnu organizaciju narušavanje svih postojećih međunarodnih pravila, Povelje Ujedinjenih nacija, kao i Rezolucije 1244 – naglasio je Čepurin.

– Unesko je jedna od organizacija u sistemu Ujedinjenih nacija i djeluje u skladu sa ovom činjenicom. Vršenje pritiska i pokušaji od strane nekih subjekata da nezakonito nameću pokretanje, razmatranje ili glasanje po pitanju Kosova nisu prihvatljivi. U sadašnjoj situaciji, kada je međunarodna konfrontacija veoma oštra, to je pogotovo kontraproduktivno – istakao je ruski ambasador.

Čepurin smatra da Unesko ni po međunarodnom pravu ni po Povelji Ujedinjenih nacija, čija je struktura u sferi kulture, ne treba ni da raspravlja o pitanju ulaska kvazi države koja nije priznata od strane UN u tu organizaciju.

– Važno je da insistiramo na poštovanju pravila. Unesko nije ni obavezan da preuzima ovakve zahtjeve, ni da ih razmatra, a kamoli da glasa ili da donosi u vezi s njima nekakve odluke – zaključio je on.

Ujedinjene nacije odbile su da proslijede Unesku nedavni zahtjev Prištine za ulazak u tu organizaciju, a zvanični Beograd je iznio jasan stav da je pitanje ulaska Kosova u tu međunarodnu organizaciju apsolutno neprihvatljivo, podsjeća Sputnjik.

(Agencije)