Čepurin: Saradnja sa Zapadom i Istokom u interesu Srbije

aleksandar-cepurin-2

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je da je Srbija vojno neutralna zemlja i ocijenio da je saradnja i sa Zapadom i sa Istokom u interesu srpske vojske i bezbjednosti.

“Rusija nikada nije stavljala primjedbe Srbiji u vezi sa aktivnim razvojem njene saradnje i vojnim vježbama sa zapadnim zemljama, uključujući SAD, kao i NATO. Geografska pozicija omogućava Beogradu da sarađuje paralelno i sa Istokom i sa Zapadom, i sa Sjeverom i sa Jugom”, rekao je Čepurin za “Sputnjik”.

Na pitanje zašto pojedine zapadne zemlje imaju primjedbe na zajedničke vježbe srpskih i ruskih vojnika, Čepurin je rekao da problem umnogome jeste u logici Zapada, koja je takva da je “svaka saradnja u vojnoj sferi usmjerena protiv nekoga, dok Rusija ističe da je međunarodna saradnja neophodna za jačanje borbene pripravnosti vojske i za proširenje uzajamnog razumijevanja u svijetu”.

“Spremna za ratovanje, uvježbana vojska jeste garancija mira u zemlji”, naveo je Čepurin.

Prema njegovim riječima, jaka Srbija je temelj mira na zapadnom Balkanu.

“To se potvrđuje i ovim koracima koje Beograd preduzima u poljednje vrijeme, pružajući ruku pomirenja svojim susjedima”, rekao je Čepurin.

Ruski ambasador smatra da je ranije postojala dominacija Zapada u svijetu i da se može reći da se cijelim svijetom upravljalo iz jednog centra.

“Međutim, sada se stvari mijenjaju i postoji mnoštvo objektivnih razloga da će se ovaj proces razvijati. Srbija može potpuno da obezbijedi svoju bezbjednost van blokova. Još više od toga, takva bezbjednost će biti mnogo pouzdanija. Saradnja sa Rusijom je prirodna još i zbog toga što većina Srba vidi u Rusiji i u ruskom narodu bliskog i jasnog partnera i prijatelja”, naveo je Čepurin.

(Agencije)

Značajna uloga Muzeja RS u obrazovanju novih naraštaja

Moderno doba sa sobom donosi niz promjena, koje se, između ostalog, odnose i na obrazovanje. U Muzeju RS smo saznali više o tome kako izgleda uloga ove ustanove u odgoju djece i mladih.  Znanja stečena u formalnom obrazovanju više nisu dovoljna za adekvatno funkcionisanje u savremenom svijetu. Razvoj informatičke tehnologije i naučno tehnološki napredak stvorio

GUŽVE NA GP: Pojačan saobraćaj na ulazu u BiH u Velikoj Kladuši i Gradišci

Na graničnim prelazima Velika Kladuša i Gradiška pojačan je saobraćaj na ulazu u BiH iz Hrvatske, saopšteno je iz Bihamka. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Iz Bihamka ističu da se tokom dana očekuje pojačana frekvencija vozila na putevima koji vode prema ski-centrima i zimskim izletištima.

Banjaluka.net saznaje: NATO prihvatio Program reformi

Politički komitet NATO saveza razmatrao je Program reformi koji je u decembru Predsjedništvo BiH uputilo u Brisel, saznaje Banjaluka.net. Kako nam je potvrđeno, Politički komitet NATO-a, pozitivno je ocijenio i prihvatio Program reformi. “Program je prihvaćen takav kakav jeste, odnosno, da promoviše saradnju između BiH i NATO i da ne pejudicira pitanje članstva”, rekao je izvor banjaluka.net i dodao da

TOTALNA EXTRA RASPRODAJA: Ispraćamo zimu uz extra popuste i extra niske cijene

Do 19.01. u svim Extra Sports prodavnicama čekaju vas popusti do 50% na kompletan asortiman iz zimske kolekcije. Na Totalnoj Extra rasprodaji izaberite jaknu, čizme, cipele, trenerke i slično iz ponude zimskog asortimana i ostvarite značajne uštede pri kupovini, za cijelu porodicu. Posjetite najbližu Extra Sports prodavnicu i ne propustite finalne popuste na kompletan asortiman.

DOMAĆINSTVA OSTALA BEZ VODE Pukla cijev u banjalučkom naselju Lauš

U Karađorđevoj ulici u banjalučkom naselju Lauš došlo je do pucanja vodovodne cijevi zbog koje je veći broj domaćinstava u ovom naselju ostao bez vode. Kako su za “Nezavisne” potvrdili u banjalučkom “Vodovodu”, do prekida u vodosnabdijevanju došlo je jutros u devet sati, a ekipe su po prijavi izašle na teren i rade na uklanjanju

DODIK: Multiprioritet izgradnja auto-puta od Doboja do mosta na Rači

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da treba pojačati investicioni ciklus u Republici Srpskoj i da je multiprioritet izgradnja auto-puta od Doboja do mosta na Rači. Dodik je poslije proširene sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a rekao novinarima u Banjaluci da su multiprioriteti i izgradnja gasovoda, bolnice u Doboju i realizacija značajnih infrastrukturnih projekata za Srpsku.

BiH se obavezala da neće prisvajati dijelove svemira i da neće koristiti nuklearno oružje

Bosna i Hercegovina se obavezala ratifikovati Ugovor o načelima kojima se uređuje djelovanje zemalja u istraživanju i korištenju svemira, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela. Treba istaći da BiH zasigurno nije država koja će istraživati svemir, jer za to nema ni kapacitete, ni programe, kao ni interes. Ipak, BiH je kao i sve ostale države