Vijesti 03.09.2015.

Čepurin: Saradnja sa Zapadom i Istokom u interesu Srbije

ČITANJE: 1 minuta
aleksandar-cepurin-2

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je da je Srbija vojno neutralna zemlja i ocijenio da je saradnja i sa Zapadom i sa Istokom u interesu srpske vojske i bezbjednosti.

“Rusija nikada nije stavljala primjedbe Srbiji u vezi sa aktivnim razvojem njene saradnje i vojnim vježbama sa zapadnim zemljama, uključujući SAD, kao i NATO. Geografska pozicija omogućava Beogradu da sarađuje paralelno i sa Istokom i sa Zapadom, i sa Sjeverom i sa Jugom”, rekao je Čepurin za “Sputnjik”.

Na pitanje zašto pojedine zapadne zemlje imaju primjedbe na zajedničke vježbe srpskih i ruskih vojnika, Čepurin je rekao da problem umnogome jeste u logici Zapada, koja je takva da je “svaka saradnja u vojnoj sferi usmjerena protiv nekoga, dok Rusija ističe da je međunarodna saradnja neophodna za jačanje borbene pripravnosti vojske i za proširenje uzajamnog razumijevanja u svijetu”.

“Spremna za ratovanje, uvježbana vojska jeste garancija mira u zemlji”, naveo je Čepurin.

Prema njegovim riječima, jaka Srbija je temelj mira na zapadnom Balkanu.

“To se potvrđuje i ovim koracima koje Beograd preduzima u poljednje vrijeme, pružajući ruku pomirenja svojim susjedima”, rekao je Čepurin.

Ruski ambasador smatra da je ranije postojala dominacija Zapada u svijetu i da se može reći da se cijelim svijetom upravljalo iz jednog centra.

“Međutim, sada se stvari mijenjaju i postoji mnoštvo objektivnih razloga da će se ovaj proces razvijati. Srbija može potpuno da obezbijedi svoju bezbjednost van blokova. Još više od toga, takva bezbjednost će biti mnogo pouzdanija. Saradnja sa Rusijom je prirodna još i zbog toga što većina Srba vidi u Rusiji i u ruskom narodu bliskog i jasnog partnera i prijatelja”, naveo je Čepurin.

(Agencije)