ĆERANIĆ: BiH postaje država zatočenik migranata, EU da se oglasi

Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci Predrag Ćeranić ocijenio je da izostanak zvanične reakcije BiH na migrante iz Pakistana koji ne žele da otkriju svoj identitet navodi na pomisao da BiH postaje država “zatočenik migranata”.

On je naveo da migranti koji ne žele da otkriju identitet, treba da idu u zatvor, te da su oni problem cijeloj BiH, jer su neistražena populacija i bilo bi dobro da se BiH tu jasno postavi, ali i da se to pitanje kandiduje i EU kako bi se dobio odgovor – šta se dešava?

Ćeranić je rekao da sada “isplivavaju” neki podaci da među njima ima osuđenika, da im je Pakistan dozvolio da idu ka Evropi, što govori o nekom državnom projektu, prenosi “Sputnjik”.

On je ocijenio da je riječ o državnom pokroviteljstvu nad migrantskim talasima koje sprovodi Pakistan.

– U Pakistanu nije bilo sukoba i ne vidim razlog da njih ima toliko ovde. Ponašanje institucija Pakistana treba osuditi, a ovo pitanje kandidovati i EU i dugim nekim akterima kako bismo dobili odgovor na pitanje – šta se dešava? – rekao je Ćeranić.

On je istakao da je jasno da bezbjednosne agencije, posebno na nivou BiH, imaju ove podatke, ali javnost još ne zna stav Predsjedništva BiH i Savjeta ministara po ovom pitanju.

On je naveo da sama činjenica da migranti iz Pakistana, koji borave u BiH, ne žele da otkriju identitet, insinuira da iza sebe imaju kriminalnu prošlost ili da su bili dio neke terorističke formacije na Bliskom istoku.

– Dakle, oni imaju razlog zašto kriju dokumenta – da bi sakrili svoju prošlost. To je sve razlog za brigu i za budnost bezbjednosnih agencija, ali i za političke strukture na nivou BiH. Ali, ili se u tome ne snalaze, ili ne žele da se upuste u rješavanje problema – smatra Ćeranić.

Ćeranić je podsjetio da je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić pokušao da riješi problem, pa je kao sankciju predvidio da pakistanskom ambasadoru bude uskraćeno gostoprimstvo u BiH ako migranti njegove države ne žele da sarađuju.

On je dodao da su upravo Pakistan i njihovi migranti bili razlog zbog tog prijedloga, pa su Radončića oštro napali iz stranke SDA i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

– To dovodi u pitanje regularnost samih viza, da li su one uopšte provjerene, zašto ti ljudi žele da dođu u BiH i sa kojim namjerama. Vidimo da jedan broj njihovih državljana ne želi da se vrati već želi da nastavi put dalje, ali s obzirom na rampu iz EU – mi u BiH imamo problem – kaže Ćeranić.

Ćeranić je naveo da ti migranti stalno prave probleme, i međusobno ali i građanima BiH, posebno u dijelu oko Bihaća, i srpskim povratnicima u Lipi i okolini.

– Ambasadori koji ne žele da sarađuju, što je slučaj sa pakistanskim, trebalo bi da odu. Ali, SDA se tome suprotstavila tako da smo upali u vrtlog gdje se jedno radi, a drugo priča – kaže on.

Ćeranić je napomenuo da u BiH ima i migranata iz drugih država, ali da su Pakistanci najbrojniji, iako njihova država nije bila obuhvaćena ratnim dejstvima, što faktički dovodi u pitanje i njihov status.

Prema njegovim riječima, oni migranti koji su se identifikovali i pokazali pasoš da su državljani Pakistana poslije nekog vremena moraju da se vrate u tu državu.

Ćeranić je dodao da BiH nema razvijene ekonomske odnose sa Pakistanom niti bilo koji drugi vid saradnje,osim što je Pakistan uz još neke države sa Bliskog istoka bio na bošnjačkoj strani tokom rata u BiH.

Oko 3.000 Pakistanaca ima nelegalne vize u BiH, a na osnovu izvora iz vrha Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, mediji tvrde da Pakistan koristi globalnu migrantsku krizu tako što osuđenike na dugogodišnje zatvorske kazne pušta na slobodu i upućuje na migrantske rute.

(Srna)

U FBiH još 102 osobe pozitivne na virus korona

Federacija BiH danas je prijavila 102 nova slučaja virusa korona. Novi slučajevi registrovani su u Tuzlanskom /29/, Zeničko-dobojskom /31/, Hercegovačko-neretvanskom /3/, Srednjobosanskom /2/, Unsko-sanskom /1/ i Kantonu Sarajevo /30/, podaci su Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva. U protekla 24 časa testirano je 687 uzoraka. U Federaciji BiH do sada su testirana 60.534 uzorka, a kovid-19

NEZVANIČNO: Milenko Đaković možda ide u Demos?

Milenko Đaković, gradonačenik Prijedora, mogao bi vrlo brzo da pojača redove Demosa kojeg u ovom gradu predvodi Tomislav Prpos, sa kojim ima dugogodišnju saradnju, saznaje banjaluka.net. Đaković je nezadovoljan odnosima u Prijedorskom DNS, gdje je izvjesno da bi kandidat za gradonačelnika Prijedora mogao biti Zlatko Ritan, kadar Nenada Nešića, koji ima zadatak da ukloni kompletnu

Ovo su tri moguća scenarija pada globalnog turizma

Nedavno istraživanje UN pokazalo je da bi pandemija Covid-19 mogla koštati globalni turizam do 3,3 biliona dolara ukoliko taj sektor ostane “stopiran” ili usporen na godinu dana, zbog mjera uzrokovanih korona virusom. Konferencija Ujedinjenih nacija za trgovinu i razvoj (UNCTAD) razmotrila je tri moguća scenarija za ovu industriju, piše Telegraf. Ako mjere karantina traju četiri

Virus korona potvrđen kod još 39 osoba u Republici Srpskoj

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Bolnici Sv. Vračevi u Bijeljini i Univerzitetskoj bolnici u Foči izvršeno je testiranje 297 laboratorijska uzorka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 39 osoba u Republici Srpskoj. 37 osoba je iz Republike Srpske,

ŠEFICA ECB: Svjetska ekonomija će se orijentisati ka ekologiji i numerizaciji

Ekonomska kriza izazvana pandemijom korona virusa “dubinski će promijeniti” svjetsku ekonomiju, koja će se sada više orijentisati ka ekologiji i numerizaciji, a Evropa će te promene dočekati u “odličnoj poziciji”, ocijenila je direktorka Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard. Transformacija evropskih ekonomija je već “latentno prisutna”, rekla je Lagardova, prenosi Tanjug. – Kada je riječ

DOGOVOR U PDP: Stanivuković kandidat, Trivićeva nosilac liste

Draško Stanivuković biće kandidat PDP-a za gradonačelnika Banjaluke, potvrdio je danas na konferenciji za novinare predsjednik ove stranke Branislav Borenović. Kako je banjaluka.net objavio u četvrtak, predsjedništvo je odlučilo da Stanivuković bude kandidat, a Borenović je rekao da je to dogovor koji su zajedno postigli Stanivuković i Jelena Trivić, te da SNSD “nije uspio da

U toku priprema čelične konstrukcije za novi most

Izrada čelične konstrukcije za novi most u Toplicama napreduje odličnom dinamikom, a očekuje se da bi montaža mogla početi krajem avgusta ili početkom septembra, potvrđeno je u Odjeljenju za saobraćaj i puteve. – Čelični nosači su u završnoj fazi, izvršeno je probno sklapanje elemenata na licu mjesta. Preostaju radovi na antikorozivnoj zaštiti i lakiranju, a