Vijesti 03.10.2015.

Ćeranić: Prisluškivanje “siva zona” u BIH

ČITANJE: 2 minute
Ceranic

Prisluškivanje u BiH predstavlja “sivu zonu”, a u njoj je učestala najdrastičnija pojava da državne institucije zloupotrebljavaju položaj i opremu za račun moćnika da bi došle do podataka, tvrdi ekspert za bezbjednost Predrag Ćeranić.

Ćeranić je rekao da su mnoge afere u vezi sa prisluškivanjem u BiH pokazale da nezakonito špijuniranje nije kažnjivo, s obzirom na to da niko nikada nije procesuiran iako su mnogi ovakvi slučajevi javno rasvijetljeni.

– Zakon o krivičnom postupku odredio je da policijske agencije dozvolu za prisluškivanje dobijaju od sudije kome zahtjev uputi tužilac, a Zakon o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji odredio je da predsjednik suda daje dozvolu za prisluškivanje. To je pravno definisano, ali samo formalno jer ni kontrola procedure nije primijenjena – rekao je Ćeranić.

Komentarišući izjavu poslanika Stranke zelenih u austrijskom parlamentu Petera Pilca o prisluškivanju razgovora stanovnika BiH koje je vršila Američka obavještajna agencija, Ćeranić je rekao da SAD kao globalna sila nastoje da istraže sve što ih zanima, zbog čega su prisluškivali i saveznike.

– To rade i službe drugih zemalja i to je nemoguće spriječiti. To znači da treba da imamo svijest o tome i da se, shodno tome, ponašamo – rekao je Ćeranić.

Profesor Fakulteta bezbjednosti u Beogradu Zoran Dragišić kaže da vrlo malo može biti urađeno u vezi sa zaštitom od američkog obavještajno-bezbjednosnog sistema, koji je najmoćniji u svijetu.

– Osim toga, ni zakonska regulativa ne prati dešavanja u tehnologiji prisluškivanja jer su zakoni u zemljama regiona fokusirani na sprečavanje domaćih službi da zloupotrebljavaju svoje tehničke mogućnosti, ali moćne međunarodne službe to rade svaki dan – rekao je Dragišić.

(Glas)