Politika 10.09.2015.

Ćeranić: Tajno snimanje sredstvo za obračun političkih partija u RS

ČITANJE: 2 minute
predrag ceranic

Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić upozorio je da je korišćenje tajnih agenata, tajno snimanje i eksploatacija snimljenog materijala postalo zahvalno sredstvo za političke obračune i u Republici Srpskoj, kao što se to ranije moglo vidjeti u Makedoniji i Ukrajini.

Navodeći da je najavljeno napuštanje poslaničkih klupa od dijela opozicije u Narodnoj skupštini Srpske “dok bude govorila premijer” nova epizoda u slučaju “Snimak”, Ćeranić je ocijenio da srpske političke partije “kao da žive u virtuelnom prostoru, u kojem se neumorno međusobno optužuju, ne mareći za ekonomske parametre, terorističke prijetnje, i sve aspekte psiholoških operacija koje tajne službe primjenjuju u regionu”.

-Snimke nastale prisluškivanjem makedonskog premijera Nikole Gruevskog i nekoliko ministara, lider opozicije Zoran Zaev javnosti je prezentovao na nekoliko konferencija za novinare. Zaev nije krio da je snimljene materijale dobio od stranaca, jer su stranci, odnosno strane tajne službe, u Makedoniji postali legitiman politički faktor- podsjeća Ćeranić.

U kolumni za “Pres Republika Srpska” Ćeranić dodaje da ne treba zaboraviti ni da je prvobitan “dokaz” o ruskom učešću u obaranju malezijskog aviona, takođe, bio snimak navodnog razgovora ruskih operatora na raketnom sistemu, koji se više ne spominje, nakon što su Rusi svjetsku javnost uvjerili da je pomenuti snimak na internet postavljen deset minuta prije nego je avion stvarno oboren.

-Nedugo zatim, većina ukrajinskih medija objavili su da je “tim holandskih eksperata” utvrdio da je malezijski avion iznad Donbasa bio oboren ruskim zenitno-raketnim sistemom “Buk”-podsjetio je Ćeranić.

On je ocijenio da je odgovor na pitanje zašto je baš holandskim forenzičarima, koji se pominju u kontekstu optužbi na račun Rusije i predsjednika Vladimira Putina, dat na vještačenje snimak koji se mjesecima koristi za diskreditaciju Vlade Srpske, vjerovatno poznat “tajanstvenim prijateljima Dragana Čavića, za koje se ne zna ni ko su, ni čime se bave, ni koliko su novca izdvojili za ovo vještačenje, ni iz kojih fondova je vještačenje plaćeno”.

-Laboratorija u Londonu, kojoj je prvoj vještačenje bilo povjereno, ispala je iz igre, nakon upornog insistiranja Londona da se usvoji britanska rezolucija o Srebrenici, nakon čega je vještačenje povjereno holandskim forenzičarima. Da je britanska rezolucija bila usvojena, ocjene koje bi iz nje dugoročno proistekle po srpski rod ne bi razlikovale partijske lidere koji rado odlaze u britansku Ambasadu od onih koji često kritikuju britanski odnos prema Srbima”, ističe Ćeranić.

(Agencije)