Biznis 20.06.2016.

CERD: Stručno predavanje o odnosu prema prirodi

ČITANJE: 2 minute

Centar za ekonomski i ruralni razvoj – CERD organizuje dvodnevno stručno predavanje iz oblasti permakulture. Predavanje će se održati 24. i 25. juna 2016. godine (petak i subota), a održaće ga istaknuti stručnjak iz oblasti permakulture, Ivan Gregov.

– Riječ je o izuzetno zanimljivoj oblasti o kojoj se kod nas malo zna, pa ovim putem pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže na predavanju i u druženju, a u nastavku prilažemo i plan aktivnosti. Permakultura je filozofija rada sa prirodom, a ne protiv prirode, produženog i pažljivog posmatranja, a ne produženog i besmislenog rada, posmatranja biljaka i životinja i svih njihovih funkcija, prije nego tretiranje bilo kog područja kao sistema jednog proizvoda – objasnili su u CERD-u.

Tri su ključna načela permakulture su briga o zemlji. Prvi je da se svi živi sistemi održe i umnože. Ovo je prvo načelo, jer bez zdrave zemlje, ljudi ne mogu opstati. Drugi je briga o ljudima, da imaju pristup resursima neophodnim za njihovo održanje. Treći je vraćanje viška, zato što je osnovno da se svaki višak investira u sistem kako bi se obezbedilo ispunjenje prvog i drugog načela. Ovo uključuje povraćaj otpada u sistem kako bi se reciklirao u nešto korisno.

Predavanje će se održati na Poloprivrednom fakultetu, Etno izletištu Balkis u Aleksandrovcu i CERD-ovom centru u selu Krnete

– Prijave se mogu slati najkasnije do 22. juna 2016. godine. Prijavu vršiti putem e-mail-a, na adresu [email protected]. U prijavnom e-mail-u navesti ime i prezime, broj telefona i e-mail adresu. Sve dodatne informacije se mogu dobiti putem telefona 051/325-610 ili putem naznačene e-mail adrese – rekli su u CERD-u.

Predavanje će se organizovati u sklopu projekta “Civilno društvo i ruralni razvoj – CiSaRD projekat”, koji je podržan od švedske organizacije “WE Effect”.

(Srpskacafe.com)