Politika 29.05.2021.

Cerić: Imam pouzdane informacije da stižu promjene Dejtona

ČITANJE: 2 minute

Bivši reis Mustafa ef. Cerić gostujući u emisiji “Hrvatska za 5” Hrvatske radiotelevizije (HRT) koju uređuje i vodi Branimir Bilić odgovorio je na pitanje; Da li će BiH opstati kao država svojih naroda, svih njenih ravnopravnih građana ili će prevladati službeni velikosrpski Beograd, Putin, američko-ruski interes ili Erdoganov interes i tom prilikom poručio: “Nemojte se vi sikirati za Bosnu, ona će opstati kao što je opstala 1.000 godina“.

Dodao je kao se Bosna osjeća izdanom od onih koji se navodno bore protiv velikosrpskog projekta, izdanom od svojih susjeda koji su joj trebali pomoći da bude ono što zaslužje, građanska i funkcionalna država, misleći prije svega na Hrvatsku.

Pojasnio je i da BiH nije nefunkcionalna zbog svojih unutrašnjih odnosa, već zbog direktnog, fragmantnog i bezobraznog miješanja njenih komšija, prije svega Srbije, ali i drugih komšija.

„Nemojte zaboraviti da je Crna Gora susjedovala na početku agresije na BiH sa Srbijom“, napomenuo je Cerić, te dodao kako je optimista jer prvi put imamo međunarodne presude koje su validne i mjerodavne i koje nas sve obavezuju.

Cerić je između ostalog kazao i kako ima pouzdane informacije da će doći do djelimične korekcije Dejtonskog sporazuma, naročito u dijelu koji se odnosi na specijalne veze, prava Srbije koje joj omogućavaju da uzima resurse i prirodna bogatstva iz BiH.

Podcrtao je i to da je projekat velike Srbije poražen na Međunarodnom sudu u Haagu,a predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću poručio da se pripremi za bilateralni potpis sa Amerikom vezano za BiH koji će za njega biti teži od potpisa za Kosovo.

Na kraju svim komšijama je poželio demokratsku i mirnu državu i da BiH ako ne mogu pomoći, ne odmažu.

(N.S)