Vijesti 21.09.2020.

Čerkez: Rano je za produženje radnog vremena kafića

ČITANJE: 1 minuta

Savjetnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez kazao je da Ministarstvo prati epidemiološku situaciju u ovom bh. entitetu, naučni svijet i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i da na osnovu toga donose odluke o mjerama.

Nadležni smatraju da je još uvijek rano za skraćivanje perioda izolacije.

“Želimo prvo da prođe ovaj period polaska u školu, da vidimo kako će to ići, pa ćemo onda razmotriti mjere smanjenja izolacije. Ukoliko u vezi s tim budu jasne preporuke SZO i mi ćemo se tako kretati”, rekao je Čerkez.

Federalno ministarstvo okoline i turizma je nedavno apelovalo na Ministarstvo zdravlja da razmotre odluku produžavanja radnog vremena ugostiteljskim objektima. U Republici Srpskoj je pod pritiskom ugostitelja ukinuto vanredno ograničenje radnog vremena, ali u FBiH nadležni su mišljenja da postoje brojni razlozi zašto to još uvijek nije dobra odluka.

“Nepoštivanje mjera nas je natjeralo da smanjimo radno vrijeme i da situaciju iskontrolišemo na taj način. Ako se stanje dodatno stabilizuje mogli bi to harmonizirati sa Republikom Srpskom, razmišljali smo o tome, ali je potrebno gledati korak unaprijed i koji su potencijalni rizici”, riječi su Čerkeza.

Potencijalni rizik je, između ostalog, hladno vrijeme koje dolazi a koje znači i provođenje više vremena u zatvorenom prostoru.

Međutim, resorno ministarstvo je razmišljalo i o dopuštanju navijačima da prisustvuju utakmicama. Ukoliko se to dogodi, Čerkez kaže da je potrebno imati ograničen rad ugostiteljskih objekata upravo da se ne bi navijači i ljubitelji fudbala skupljali u kafićima poslije utakmice.

“S utakmicama i navijačima ćemo ići u dogovoru sa Republikom Srpskom, do sada nismo procijenili da je dobar trenutak”, rekao je Čerkez, prenose Nezavisne.

(A.M/banjaluka.net)