Svijet 23.06.2021.

ČEŠKA: Policajac koljenom usmrtio čovjeka romske nacionalnosti, vlast protiv poređenja sa Flojdom

ČITANJE: 1 minuta

Češka administracija podržala je postupke policije nakon što se u javnosti pojavio video snimak kako pripadnik bezbjednosnih snaga u gradu Teplice koljenom pritiska ramena i vrat Roma, koji je kasnije preminuo.

Organizacije Roma saopštile su da su šokirane snimkom iz grada Teplice na sjeverozapadu Češke.

Na snimku se vidi da su muškarca savladala ​tri policajca i kako nekoliko minuta nepomično leži na trotoaru.

Češka policija je saopštila da su službenici morali da primjene silu jer je uhapšeni postajao agresivan nakon predoziranja narkoticima.

Iz policije navode da je muškarac umro u ambulantnom vozilu i da je preliminarni uzrok smrti predoziranje.

Policija se pozvala i na izvještaj patologa koji navodi da je preminuli imao “patološke promjene koronarnih arterija” za koje se vjeruje da su nastale upotrebom amfetamina.

Policija je objavila i drugi vide snimljen neposredno prije dolaska organa reda na kojem se vidi muškarac go do pojasa kako leži na trotoaru i viče i potom ustaje i viče na drugog čovjeka udarajući rukama po automobilu.

“Ovo nije češki Flojd”, saopštila je policija, odbacujući optužbe objavljenim na društvenim mrežama. U saopštenju se dodaje da smrt uhapšenog nije povezana sa okolnostima hapšenja.

Članovi romske zajednice uporedili su ovaj incident sa smrću Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu koji je preminuo nakon što mu je policajac koljenom pritiskao vrat duže od devet minuta.

(Srna/SB)