Vijesti 18.05.2017.

Česma pamti majske poplave

ČITANJE: 3 minute

Tog sedamnaestog maja 2014. pomahnitala bujica nosila je sve pred sobom. Danas, tri godine kasnije, tih tragičnih događaja prisjeća se Mirsad Forić, mještanin ulice Petra velikog kojem je voda u potpunosti uništila kuću i prateće objekte.

Tog sedamnaestog maja voda nas je poplavila. Bilo je to veliko zlo. Voda je bila preko metar i po, preko prozora i kroz vrata je ulazila u kuću i pomoćne objekte. Još se oporavljamo. Trebaće tu dosta vremena da se potpuno oporavimo. Vlage još ima u kući, proći će sigurno još pet šest godina da sve saniramo u poptunosti. Kaže da bi bilo još teže da nije bilo podrške institucija, bilo još teže, aludirajući na pomoć koju su korz platne kartice i jednokratnu novčanu pomoć uputile republičke i gradske vlasti ali i kroz donacije raznih nevladinih organizacija i samog Savjeta Mjesne zajednice.

Ne ponovilo se, nikad i nikome, kaže Forić. Bila je ovo jedna od najvećih tragedija u novijoj banjalučkoj istoriji kaže u izjavi za ELTA TV,  predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Česma Miladin Maličević dok mu se grlo steže a glas podrhtava prisjećajući se događaja od prije tačno tri godine.

„Kratko rečeno grozno. Ovdje smo stajali tog dana, a ubrzo je voda bilo visine preko jednog metra. Voda je bila po cesti, u dvorištima, ulazila u kuće, plavila, prelijevali nasip, probijala nasip, porušila most…Ukratko grozno.”  kaže Maličević.  U Savjetu Mjesne zajednice kažu da su učinili sve da u saradnji sa gradskim republičkim vlastima obnove Česmu. Najprije kroz čišćenje poplavljenih kuća, a onda i kroz pomoć stanovništvu. Mještanima su podijeljeni vaučeri, a i grad je poplavljenim porodicama pomogao. Obnova uništene infrasturkture još traje. Nakon izgradnje mosta preko Vrbanje i ulice Veljka Mlađenovića stvorene su preduslovi za modernizaciju ulice Petra Velikog.

„Radi se o sredstvima odobrenim gradu na osnovu kojih je izgrađen most. U toj gradnji mosta imali smo uštedu u odnosu na planirana sredstva, dio prilaznih saoibraćajnica je takođe urađen, pa je Grad zatražio saglasnost da se preostali dio sredstava preusjeri na ulicu Petra Velikog, kao prilazna saobraćajnica mostu. Obavljen je razgovor sa mještanima, kako bi se što prije riješili imovinsko-pravni odnosi, sa jednim ili dva domaćina. U ovom trtenutku čekamo i saglasnosti za korištenje sredstava sa promijenjenom namjenom. Čim dobijemo saglasnost ići ćemo u proces Javne nabavke i izbor izvođača i nadam se i izvođenje radova”, rekao je banjalučki gradonačelnik Igor Radojičić.

U Mjesnoj zajednici kažu da bi modernizacijom ove ulice kao i izgradnjom prateće infrsturkure naselje živnulo. S nestrpljenjem očekuju  regulaciju toka rijeke Vrbanje čime bi bio saniran nasip u Crnom Viru. Danas saznajemo da je Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede , u okviru projektnih aktivnosti koji implementira Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata, izvršilo nabavku glavnog projekta. Izradu tehničke dokumentacije uradio je Institut za gradjevinarstvo  Banja Luka.  Tender za odabir Izvođača radova biće raspisan čim grad Banja Luka završi eksproprijaciju zemljista i izda građevinsku dozvolu. S obzirom na nivo tehničke dokumentacije, te da je riječ o projektu spremnom za sprovođenje tenderske procedure, očekujemo da se ova mjera usaglasi sa Evropskom investicionom bankom i konsultantom i pripremi za tender u toku ove  godine, stoji u saopštenju Ministarstva dostavljenom danas Elta televiziji.

(Elta TV)