Magazin 14.12.2015.

Četiri čašice su previše za jetru

ČITANJE: 2 minute
jetra
Porast broja oboljelih od bolesti jetre bilježi se svuda u svijetu, a glavni krivac za ovo teško oboljenja je alkohol.

Zabluda je da samo teški alkoholičari dobijaju oštećenje jetre. Bolest se može pojaviti i kod osoba koje umjereno konzumiraju alkohol.

Ipak, smatra se da značajno veći rizik oštećenja jetre imaju muškarci koji piju više od 80 grama alkohola dnevno i žene koje za jedan dan piju više od 20 grama čistog alkohola. Jedan dl vina ili 2,5 dl piva ili mali čokanj (0,3 dl) žestokog pića sadrži oko 10 g čistog alkohola.

Predstavljeno u broju alkoholnih pića, kod muškaraca je to od 14 do 27 čaša alkohola sedmično, a kod žena od sedam do 13 pića sedmično. Iako piju manje od muškaraca, žene su u većem riziku od razvoja ciroze jetre.

Doktor Tatjana Cvejić Pašić, gastroenterohepatolog u Kliničkom centru Srbije, kaže da je alkoholni hepatitis prva stepenica za razvoj ciroze:

– Alkoholni hepatitis razvija se kod 10 odsto pacijenata koji duže vreme konzumiraju alkohol, a kod 35-45 procenata ima smrtni ishod. Najčešći simptomi su malaksalost, gubitak telesne težine, bol u desnom gornjem delu stomaka, žuta prebojenost kože.

Kod pacijenata sa alkoholnom bolešću jetre karakteristična je pojava masne jetre. Ultrazvučni pregled abdomena najčešće ukazuje na uvećanu svetlu masnu jetru. Na osnovu laboratorijskih analiza se razlikuje masna jetra alkoholnog porekla od masne jetre nealkoholnog porekla, mada je u današnje vreme sve češća dvojna etiologija (alkohol i visokokalorična hrana).

U stadijumu alkoholnog hepatitisa za pacijenta je najznačajniji prestanak uzimanja alkohola uz adekvatnu ishranu, posebno supstanci koje su u nedostatku. Oni koji ne prestanu sa ovim “zadovoljstvom” rizikuju da potpuno unište jetru.

– Dugotrajno konzumiranje alkohola često dovodi do alkoholne ciroze jetre koja može biti i asimptomatska, ali se može ispoljiti i pojavom slobodne tečnosti u stomaku, krvarenjem iz proširenih vena jednjaka i poremećajem stanja svesti koje je uzrokovano neadekvatnom detoksikacionom funkcijom jetre – kaže dr Pašić.

U dijagnostici alkoholnog oštećenja jetre prvo treba uraditi laboratorijske analize. U laboratorijskim analizama uočavaju se povišene transaminaze (AST je najčešće dvostruko povišena u odnosu na ALT) kao povišene vrednosti gama glutamil transferaze.

Kod pacijenata kod kojih postoji sumnja na alkoholnu cirozu, koja može “da preraste” i u hepatocelularni karcinom, treba uraditi gastroskopiju.

(Novosti.rs)