Vijesti 14.05.2016.

Četiri djevojke spremale napad u Rusiji

ČITANJE: 1 minuta
RUSIJA POLICIJA

Četiri djevojke, pripadnice zabranjenih naoružanih grupa iz Sirije, pripremale su teroristički napad u gradu Rostov na Donu na jugu Rusije, izjavio je danas Artur Metcger, načelnik Centra za borbu protiv ekstremizma za Rostovsku oblast u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije.

Metcger je rekao da su od početka 2015. godine, na prostoru Rostovske oblasti, zabilježena 34 djela ekstremističke i terorističke prirode.

“U januaru 2016. godine, policajci i pripadnici Federalne službe bezbjednosti Rusije su spriječili teroristički napad od strane četiri djevojke, preobraćene muslimanke, od kojih su dvije ranije boravile u jugoistočnom dijelu ovog regiona. Sve djevojke imaju manje od 25 godina”, rekao je Metceger, prenosi “Sputnjik”.

Metceger je dodao da su djevojke odrasle u problematičnim porodicama, a nakon što su napustile školu, nisu bile u stanju da se prilagode životu u gradu, te su pale pod uticaj radikala i molbilisane kao rezerva ilegalnih oružanih grupa.

Prvi zamjenik šefa ruskog Državnog antiterorističkog odbora Evgenij Ilin je krajem januara izjavio da su specijalne službe zaprimile signale o pokušajima slanja teroriste u Rusiju iz drugih zemalja.

Radikalna grupa “Islamska država” koja je aktivna u Siriji, Iraku i drugim državama u regionu, poznata je po svojoj uspješnoj “onlajn” propagandi i regrutovanju mladih širom svijeta putem društvenih medija.

(Agencije)