Biznis 29.03.2016.

Četiri laži koje morate da govorite u kancelariji

ČITANJE: 2 minute
laz
Iako se svi trudimo da budemo iskreni što više možemo, neke laži jednostavno moramo da izgovorimo.

Postoji bezbroj situacija u kojima bukvalno moramo da slažemo kako bi smo posao pogurali u dobrom smeru. Naravno, mi ne govorimo da treba da konstantno lažete i da obmanjujete svoje kolege. Trudite se da koristite „dobre“ laži koje će poslužiti da vaš odnos sa kolegama bude bolji, a posao uspešniji.

1. Nije mi problem da ti pomognem: Sigurni smo da vam kolege često traže pomoć. Iako imate mnogo posla, uvijek se potrudite da vašim kolegama pomognete što više možete. Na taj način ćete poboljšati vaše odnose i postaćete prijatelji, a samim tim, vaš posao će funkcionisati bolje.

2. Svi ste jednako odgovorni za uspjeh: Iako ovo možda nije tačno, morate se truditi da vašim kolegama pružite nadu i optimizam kako bi ih pogurali da rade još bolje. Vjerovatno i vi u svom poslovnom okruženju imate ljude koji rade na različite načine. Neki rade manje, a neki više, ali bitno je da ih, barem jedno vrijeme, svrstavate u tim i da im pokažete da su zajedno najuspješniji. Timski rad je za posao najbitniji. Ako se nađe pojedinac koji odbija da radi i koji ne želi da učestvuje u timu, onda taj posao nije za njega.

3. Dosta sam naučio od tebe: Svako od nekoga uči u početku i tako je vjerovatno bilo i sa vama. Vrlo je važno da vašem mentoru pokažete da ste mu zahvalni i da mu pokažete da njegov trud nije bio uzaludan. Iako možda ovo nije istina, veoma je važno da podižete moral vašim kolegama, a vaš mentor će na ovaj način biti ponosan i zadovoljan.

4. Vrlo sam uzbuđen zbog ovog posla: Ovo je takođe laž koju ćete morati da izgovorite ako mislite da se zadržite na radnom mjestu. Često se dešava da dobijemo zaposlenja koja nam baš mi ne odgovaraju, ali zbog situacije u kojoj se nalazimo, pristajemo da ih radimo. Poslodavcima je veoma bitno da njihovi zaposleni vole to što rade, pa je veoma važno da im to i pokažete. Ako kažete da vaš posao ne volite, malo je vjerovatno da ćete ga dobiti.

(NN)