Vijesti 04.04.2019.

Četiri nova vozila za banjalučke vatrogasce

ČITANJE: 2 minute

Vatrogasci bi trebalo da dobiju četiri nova vozila, potvrdio je “Nezavisnim” Mladen Ćućun, šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Banjaluka.

Ovu novu opremu vatrogasci će dobiti ako Prijedlog plana utroška sredstava za tehničko opremanje vatrogasne jedinice grada dobije zeleno svjetlo na narednoj sjednici Skupštine grada 10. aprila.

“Među njima je specijalno vatrogasno vozilo platforme 22 metra, koje bi služilo za gašenje požara na visini, a koristilo bi i za druge tehničke intervencije za potrebe grada”, istakao je Ćućun.

Dodao je da trenutno imaju dva vozila istih karakteristika, ali platformi 32 i 39 metara, te da su im neophodna i manja, kako ne bi koristili velika vozila koja su skupa za manje intervencije.

“Nabavljamo i klasično terensko vozilo, sa satelitskim uređajima, koje će omogućiti radio-komunikaciju”, pojasnio je Ćućun.

Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici neophodno je i jedno manje terensko vozilo za gašenje šumskih požara, a pored ova tri, nabavljaju i jedno putničko.

“Putničko vozilo potrebno nam je za transport većeg broja vatrogasaca tokom vanrednih situacija. Pomoću njega brže će i lakše dolazili sa lokacije na lokaciju. Ono će služiti za prebacivanje fizičke snage, bez opreme i sredstava”, rekao je Ćućun.

Analizirajući stanje raspoložive opreme kojom je snabdjevena vatrogasna jedinica, zaključeno je da je neophodno da bude opremljena dodatnim tehničkim sredstvima.

Na osnovu toga planirana je nabavka ova četiri vozila, a njihova ukupna vrijednost procjenjuje se na 722.000 KM.

“Njihovom nabavkom biće povećan kapacitet i opremljenost vatrogasne brigade, a da trenutno na raspolaganju imamo 28 vozila”, kazao je Ćućun.

Vozila koja će biti nabavljena

               Vrsta vozila    Planirana sredstva
Specijalno vatrogasno vozilo – platforme 22 metara 370.000
Terensko operativno-komandno vozilo 150.000
Terensko vozilo za gašenje šumskih požara 110.000
Putničko vatrogasno vozilo za prevoz vatrogasaca 92.000

(Nezavisne)