Svijet 01.10.2022.

Četiri puta u sedam dana: Sjeverna Koreja ispalila nove balističke rakete

ČITANJE: 1 minuta

Sjeverna Koreja je ispalila dvije balističke rakete kratkog dometa iz oblasti Pjongjanga prema istočnoj obali zemlje što je njihovo četvrto probno lansiranje u sedam dana.

Posljednje lansiranje dolazi i nakon što su mornarice Južne Koreje, SAD-a i Japana u petak prvi put nakon pet godina izvele trilateralne vježbe protiv podmornica.

Rakete su pale u Japansko more, ali izvan japanskih ekskluzivnih ekonomskih zona. Projektili su se podigli na maksimalnu visinu od 50 km i letjeli čak 400 km prije nego što su sletjeli u Japansko more.

Zamjenik japanskog ministra odbrane Toshiro Ino rekao je da su ponovljena ispaljivanja projektila Sjeverne Koreje “uporne, eskalirajuće provokacije”.

“Akcije Sjeverne Koreje ugrožavaju mir i sigurnost ne samo Japana već i regiona i međunarodne zajednice i apsolutno su nedopustive”, rekao je Ino, nazvavši četiri lansiranja u jednoj sedmici “bez presedana”.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija je odavno zabranilo Sjevernoj Koleriji nuklearne probe i lansiranja balističkih projektila. Međutim, oni su ove godine izvršili rekordan broj testiranja oružja. Analitičari povećani tempo testiranja vide kao pokušaj da se izgradi kapacitet za balističko oružje, kao i da se iskoristi svijet ometen sukobom u Ukrajini i drugim krizama.