Četiri puta više povreda od pirotehnike u odnosu na prethodne godine

Uzeo sam petardu, zapalio je i nisam uspio izbaciti iz ruke – ona je pukla, odnijela mi dijelove prstiju i napravila problem za cijeli život, rekao je Anđelko Lugonja (36) iz Banjaluke.

On je ovo dramatično iskustvo ispričao na današnjoj konferenciji za novinare Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Univerzitetsko-kliničkog centra (UKC) RS, održanoj povodom ogromnog povećanja broja povreda nanesenih pirotehničkim sredstvima.

Prema njegovim riječima, povreda je zadobijena od velike crvene petarde prije pet-šest dana i, kako kaže, ostavila je trajne posljedice.

“Apelovao bih svima da uče na mojoj grešci i da ne uzimaju petarde u ruke da im ne bi ostavile trajne posljedice kao što su meni”, poručio je Lugonja.

Nikola Baroš, načelnik Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju UKC RS, kazao je da je broj povreda zadobijenih od eksplozivnih sredstava ove godine tri do četiri puta veći nego prethodnih godina.

“Ovaj primjer govori koliko su pirotehnička sredstva opasna. Kod pacijenta Lugonje je došlo do traumatske amputacije dijelova trećeg i četvrtog prsta i njegova šaka je redukovana za cijeli život jer je amputacija trajno oštećenje zdravlja”, upozorava Baroš.

Nešto bi se, poručuje on, trebalo promijeniti kad je upotreba eksplozivnih sredstava u pitanju i morala bi se, kaže, provesti kontrola istih.

“Najveći dio pacijenata koji su hospitalizovani su odrasli, stariji od 18 godina, mada je bilo i djece, koja su zbrinuta na Klinici za dječju hirurgiju UKC RS”, istakao je Baroš.

Naveo je da su najčešće povrede dijelova šake i prstiju, povrede oka, dijelova tijela, lica, te manje opekotine po tijelu.

Istakao je da su bili apeli građanima da ne koriste pirotehnička sredstva, ali da, kako tvrdi, nije bilo efekta.

“Na našoj klinici je do sada hospitalizovano 14 pacijenata, mada je svaki dan bilo ljudi koji su se javljali sa manjim povredama od pirotehničkih sredstava”, upozorava Baroš.

(Nezavisne)

REALIZACIJA PROJEKTA “Zbližimo se uz slikovnicu o multipli sklerozi”

Udruženje oboljelih od multiple skleroze Republike Srpske održaće 27. maja u hotelu Talija sa početkom od 11.00 časova prezentaciju slikovnice o multipli sklerozi. Sve informacije o bolesti, simptomima, liječenju, kao i o potrebama oboljelih predstavljene su u vidu edukativne slikovnice, kako bi približili i upoznali stanovništvo sa multipla sklerozom i oboljelim od ove bolesti.