Četiri puta više povreda od pirotehnike u odnosu na prethodne godine

Uzeo sam petardu, zapalio je i nisam uspio izbaciti iz ruke – ona je pukla, odnijela mi dijelove prstiju i napravila problem za cijeli život, rekao je Anđelko Lugonja (36) iz Banjaluke.

On je ovo dramatično iskustvo ispričao na današnjoj konferenciji za novinare Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Univerzitetsko-kliničkog centra (UKC) RS, održanoj povodom ogromnog povećanja broja povreda nanesenih pirotehničkim sredstvima.

Prema njegovim riječima, povreda je zadobijena od velike crvene petarde prije pet-šest dana i, kako kaže, ostavila je trajne posljedice.

“Apelovao bih svima da uče na mojoj grešci i da ne uzimaju petarde u ruke da im ne bi ostavile trajne posljedice kao što su meni”, poručio je Lugonja.

Nikola Baroš, načelnik Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju UKC RS, kazao je da je broj povreda zadobijenih od eksplozivnih sredstava ove godine tri do četiri puta veći nego prethodnih godina.

“Ovaj primjer govori koliko su pirotehnička sredstva opasna. Kod pacijenta Lugonje je došlo do traumatske amputacije dijelova trećeg i četvrtog prsta i njegova šaka je redukovana za cijeli život jer je amputacija trajno oštećenje zdravlja”, upozorava Baroš.

Nešto bi se, poručuje on, trebalo promijeniti kad je upotreba eksplozivnih sredstava u pitanju i morala bi se, kaže, provesti kontrola istih.

“Najveći dio pacijenata koji su hospitalizovani su odrasli, stariji od 18 godina, mada je bilo i djece, koja su zbrinuta na Klinici za dječju hirurgiju UKC RS”, istakao je Baroš.

Naveo je da su najčešće povrede dijelova šake i prstiju, povrede oka, dijelova tijela, lica, te manje opekotine po tijelu.

Istakao je da su bili apeli građanima da ne koriste pirotehnička sredstva, ali da, kako tvrdi, nije bilo efekta.

“Na našoj klinici je do sada hospitalizovano 14 pacijenata, mada je svaki dan bilo ljudi koji su se javljali sa manjim povredama od pirotehničkih sredstava”, upozorava Baroš.

(Nezavisne)

POVODOM KINESKE NOVE GODINE Djeca učila o običajima iz Kine

Radionica „Umjetnost rezanja papira“ i čas kung fua, 16. februara 2019. godine u Muzeju Republike Srpske, okupila je veliki broj djece koji su imali priliku da steknu nove vještine, upravo onakve kakve imaju njihovi vršnjaci u Kini. Naime, riječ je o događaju organizovanim od strane Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci i Muzeja Republike Srpske,

Saradnja Gradske razvojne agencije i Organizacije amputiraca pomaže invalidima

Predstavnici Gradske razvojne agencije Banjaluka i Organizacije amputiraca „UDAS“ potpisali su Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji, a cilj je definisati okvire za saradnju iz domena pripreme i implementacije projekata od zajedničkog interesa, identifikovanje novih izvora finansiranja, te aktivnosti koje su usmjerene na povezivanje partnera na lokalnom i regionalnom nivou. 

BRANKICA RAKOVIĆ: Vratila sam se na fabrička podešavanja

​Zdrav čovjek ima hiljadu želja, bolestan samo jednu, zapisao je ruski književnik Anton Čehov. U to su se, nažalost, uvjerili mnogi, među njima i Banjalučanka Brankica Raković, PR stručnjak, kojoj je prije nešto manje od dvije godine dijagnostikovano maligno oboljenje – Hodgkinov limfom. Iako je možda najlakše boriti se sa strahovima i problemima iza zatvorenih

OVE GODINE I U BANJALUCI Međunarodno takmičenje studenata arhitekture u martu

Međunarodno studentsko takmičenje namijenjeno studentima arhitekture iz cijele Evrope – DOCEXDOCE, ove godine biće održano i na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Takmičenje se održava 6. marta i ovo je njegovo treće izdanje, a pravo učešća imaju svi studenti arhitekture osnovnih i master studija. – DOCEXDOCE se bazira na neuobičajenom konceptu, koji podrazumijeva jednodnevnu

KLUB NOVINARA OSUDIO PRIJETNJE MILOJEVIĆEVOJ: Napad na slobodu javne riječi i demokratiju

Napad na novinara je napad na slobodu javne riječi i demokratiju, i svaki takav napad je neophodno prijaviti i procesuirati, te time posalti jasnu poruku javnosti da je nasilje i zastrašivanje nedospustivo, poručili su novinari i aktivisti na vanrednoj pres konferenciji održanoj, povodom prijetnji novinarki “EuroBlica” i Srpskainfo Milkici Milojević.

Osnivačka skupština organizacije mladih Demos Banjaluka: Izabran odbor mladih koji broji 56 članova

Na osnivačkoj skupštini organizacije mladih Demokratskog saveza (Demos) Banjaluka, koja je održana danas u Banjaluci, za predsjednika je izabran Nikola Ćopić. Skupštini su prisustvovati predsjednik Demosa Nedeljko Čubrilović, potpredsjednik Tomislav Prpos, generalni sekretar Boran Bosančić, predsjednik banjalučkog Gradskog odbora Demosa Slobodan Stanarević, 150 delegata iz svih Mjesnih organizacija, te drugi stranački funcioneri i predstavnici podmlatka

JEDAN OD NAJZNAČAJNIJIH PROJEKATA Na vidiku nastavak gradnje istočnog tranzita

Dugo očekivani nastavak izgradnje istočnog tranzita na potezu od Krfske do ulice Gavrila Principa bi mogao početi ove građevinske sezone. Nedavno je okončan drugi tender za izbor firme koja bi bila zadužena za gradnju te saobraćajnice a preduzeće Putevi RS je kroz odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđaća odlučilo da je najpovoljniju ponudu dostavilo preduzeće Kozaraputevi.