Četiri puta više povreda od pirotehnike u odnosu na prethodne godine

Uzeo sam petardu, zapalio je i nisam uspio izbaciti iz ruke – ona je pukla, odnijela mi dijelove prstiju i napravila problem za cijeli život, rekao je Anđelko Lugonja (36) iz Banjaluke.

On je ovo dramatično iskustvo ispričao na današnjoj konferenciji za novinare Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Univerzitetsko-kliničkog centra (UKC) RS, održanoj povodom ogromnog povećanja broja povreda nanesenih pirotehničkim sredstvima.

Prema njegovim riječima, povreda je zadobijena od velike crvene petarde prije pet-šest dana i, kako kaže, ostavila je trajne posljedice.

“Apelovao bih svima da uče na mojoj grešci i da ne uzimaju petarde u ruke da im ne bi ostavile trajne posljedice kao što su meni”, poručio je Lugonja.

Nikola Baroš, načelnik Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju UKC RS, kazao je da je broj povreda zadobijenih od eksplozivnih sredstava ove godine tri do četiri puta veći nego prethodnih godina.

“Ovaj primjer govori koliko su pirotehnička sredstva opasna. Kod pacijenta Lugonje je došlo do traumatske amputacije dijelova trećeg i četvrtog prsta i njegova šaka je redukovana za cijeli život jer je amputacija trajno oštećenje zdravlja”, upozorava Baroš.

Nešto bi se, poručuje on, trebalo promijeniti kad je upotreba eksplozivnih sredstava u pitanju i morala bi se, kaže, provesti kontrola istih.

“Najveći dio pacijenata koji su hospitalizovani su odrasli, stariji od 18 godina, mada je bilo i djece, koja su zbrinuta na Klinici za dječju hirurgiju UKC RS”, istakao je Baroš.

Naveo je da su najčešće povrede dijelova šake i prstiju, povrede oka, dijelova tijela, lica, te manje opekotine po tijelu.

Istakao je da su bili apeli građanima da ne koriste pirotehnička sredstva, ali da, kako tvrdi, nije bilo efekta.

“Na našoj klinici je do sada hospitalizovano 14 pacijenata, mada je svaki dan bilo ljudi koji su se javljali sa manjim povredama od pirotehničkih sredstava”, upozorava Baroš.

(Nezavisne)

NAJBOLJI BIZNIS Nema krize za stanodavce u Banjaluci, uređene garsonjere 500 KM mjesečno

Iznajmljivanje stanova i dalje je ubedljivo najbolji biznisi u Banjaluci, bez obzira na to što svake godine ima sve manje studenata, jer podstanari su sve češće mladi bračni parovi. Gradilišta, nove zgrade, pa i cijela nova naselja, raspoređena su po cijeloj Banjaluci, a kranove možemo vidjeti na svakom ćošku. Sudeći po broju rasprodatih stanova niko

DO KRAJA AVGUSTA U NOVOM SJAJU Kuli u Kastelu vraćaju sjaj prohujalih vremena

Obnova dijela tvrđave Kastel napreduje punom parom, pa bi do kraja avgusta novim sjajem trebalo da zasija kula na ovom svjedoku prohujalih vremena. Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar je rekao da je rekonstrukcija ulazne kule, koja je izgorjela u požaru 2013. godine, završena prije mjesec. – Ojačani su zidovi gdje je to bilo

ODRŽAVANJE LOKALNIH PUTEVA Asfalt i za mještane Kuljana

Mještani Kuljana, jednog od najbrže rastućih prigradskih naselja, od danas će voziti znatno modernijom saobraćajnicom na pravcu prema Barlovcima. U okviru radova na investicionom održavanju lokalnih i nekategorisanih puteva, danas je položen novi sloj asfalta na putu Kuljani – Barlovci – Cerići. Prema podacima Odjeljenja za saobraćaj i puteve, sanirano je 500 metara ove saobraćajnice

PO PRVI PUT Grad Banjaluka neće finansirati nabavku energenata za Toplanu

Ovo će biti prva grijna sezona u kojoj grad neće finansirati nabavku energenta za grijanje grada. Rekao je ovo juče Srđan Amidžić, zamjenik gradonačelnika, odgovarajući na pitanje da li je grad učestvovao sa preduzećem “Eko-toplane” u nabavci mazuta u količini od 27.000 tona. “Na sjednicama Skupštine grada više se neće davati garancije ni subvencije za

DUŠKO KOVAČEVIĆ: Očekujemo 100 hiljada putnika

Letovi “Rajanera” će donijeti višestruku korist Aerodromu Banjaluka, gradu i regiji, kaže direktor naše vazdušne luke Duško Kovačević. Dodaje da su detalji ugovora sa irskom kompanijom poslovna tajna. Optimizam koji vlada u i oko Aerodroma Banjaluka vidi se već od skretanja ka aerodromu sa magistralnog puta Laktaši – Gradiška. Na saobraćajnim ostrvima je posađeno i