Vijesti 28.04.2016.

Četiri radnika “Tuzla kvarca” se popela na silos, prijete samoubistvom

ČITANJE: 2 minute
tuzlakvarc
Grupa nezadovoljnih radnika “Tuzla kvarca”, tačnije njih četrvorica, koji već 18 dana štrajkuju glađu, od jutros su se popeli na silose za kvarcni pijesak te prijete da će počiniti samoubistvo, prenose federalni mediji.

“Radnici su očajni i više ne vide izlaza iz situacije u kojoj se nalaze. Četiri radnika koji su se popeli na silos za kvarcni pijesak pokušavamo odvratiti od ovog koraka, međutim, bezuspješno”, kazao je predsjednik Sindikata radnika Tuzla kvarca Senad Mehanović.

U krugu preduzeća trenutno se nalaze pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova TK, Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Tuzla i Profesionalne vatrogasne brigade Tuzla.

“Oni su već nekoliko dana u psihičkoj krizi, koja je kulminirala nakon izjave premijera Bege Gutića da je naš štrajk glađu po njemu jedan performans”, kaže Meliha Štefulj, radnica “Tuzla kvarca”.

Podsjetimo, 21 radnik Tuzla kvarca već 18 dana štrajkuje glađu. Od Vlade TK traže vraćanje oduzete koncesije za eksploataciju kvarcnog pijeska na lokalitetu Bukinje. Kada je u pitanju Vlada TK, njen stav je od ranije poznat, a to je da je koncesija Tuzla kvarcu oduzeta zbog nelegalnog izvlačenja kvarcnog pijeska.

Koncesija će preduzeću biti dodijeljena tek kada deblokira svoje bankovne račune i izmiri svoja prethodna dugovanja ili potpiše reprograme istih. Zlatan Velagić zamjenik direktora firme izjavio je za Tuzlanski.ba da su u krugu firme su došli vatrogasci, hitna pomoć i kordon policije.

” Jedan radnik prije 20-ak minuta se okliznuo i malo je falilo da padne sa silosa. Za 18 dana koliko radnici štrajkaju niko ih nije obišao i pokušao pomoći u rješenju problema, naprotiv, grubo ignoriranje i birokratska neosjetljivost kao odmazda zbog prijave korupcije. Nevjerovatno! Svi pokušaji i zahtjevi za rješenje problema kojim bi otpočela proizvodnja u firmu su ignorisani od Vlade TK. Svaki dan se šalju dopisi i prijedlozi od strane Uprave ali Vlada TK ćuti. Ne znam više šta bih rekao. Zgrožen sam ovime što se dešava! Ne znam više šta da kažem!”, istakao je Velagić.

(Avaz)