Vijesti 08.04.2016.

Četiri razloga za raspuštanje lokalnih parlamenata u RS

ČITANJE: 1 minuta
lokalni parlament
Novim zakonom o lokalnoj samoupravi u Republici Srpskoj trebalo bi da budu definisana četiri razloga za raspuštanje gradskih ili opštinskih skupština, rečeno je danas nakon Skupštine Saveza opština i gradova RS-a.

Kao razlozi za raspuštanje lokalnih skupština predlažu se neuspjeli opoziv gradonačelnika ili načelnika lokalne zajednice, nekonstituiranje parlamenta u roku od tri ili šest mjeseci nakon izbora, te neusvajanje budžeta u roku od pola godine i ako parlament ne funkcioniše šest mjeseci.

Ministar uprave i lokalne samouprave RS-a Lejla Rešić smatra da jasno definisani razlozi za raspuštanje lokalnog parlamenta ne ostavljaju prostora za zloupotrebu, jer onaj ko raspušta samo će konstatovti prema kom osnovu se to dešava.  U pripremi je i novi zakon o službenicima i namještenicima u organima jedinica lokalne samouprave RS-a.

Predsjednik Saveza opština i gradova RS-a Mićo Mićić je rekao da, kada je riječ o broju zaposlenih službenika, može se prihvatiti rješenje da lokalne zajednice mogu imati tri službenika na hiljadu stanovnika, plus namještenici i vatrogasci.

Mićić je, nakon Konferencije načelnika opština, gradonačelnika i predsjednika skupština gradova i opština u RS-u, koja je organizovna uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, rekao da postoji saglasnost da se ograniči broj služebnika u jednicama lokalne samouprave, ali na način da to bude tri plus jedan na hiljadu stanovnika.

O nacrtima ovim zakonima je u proteklom periodu provedena javna rasprava, a konačnu riječ daće Narodna skupština RS.

(Agencije)

Oznake: Mićo Mićić