Magazin 03.06.2019.

Četvrti dan “Imperativa” obilježila promocija knjige Tanje Stupar-Trifunović

ČITANJE: 3 minute

Promocija novog romana Tanje Stupar-Trifunović “Otkako sam kupila labuda” u prepunom Crvenom salonu Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci u poslijepodnevnim časovima u nedjelju obilježila je četvrti dan Festivala književnosti “Imperativ”.

Presedan ove promocije bio je kvar štamparije u Beogradu, tako da je predstavljanje romana obavljeno pretpremijerno, bez ijednog njegovog primjerka. Mnoštvo prisutnih ovaj događaj nije obeshrabrio, jer će se već sljedeće sedmice u izdanju “Arhipelaga” roman Tanje Stupar-Trifunović naći na policama biblioteka i knjižara. Ono što je interesantno u vezi s ovom knjigom jeste da je izazvala ogromnu pažnju i prije samog objavljivanja.

“Kada kažemo ‘Banjaluka’ i kada kažemo ‘književnost u Banjaluci’, odmah pomislimo na Tanju Stupar-Trifunović”, istakla je tokom promocije Lana Bastašić, koja je osim autorke govorila o knjizi, dok je program vodila Vanja Šušnjar-Čanković.

Riječ je o romanu čija glavna priča prati razvoj ljubavi dvije žene: četrdesetpetogodišnje bibliotekarke i 25 godina mlađe studentkinje dramaturgije. Stupar-Trifunovićeva, inače zaposlena u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS, govorila je zašto je uvela svoje zanimanje u roman, te koliko je pomenuta tema još tabu kod nas.

“Dok pišem roman jako mi je stalo da to ne bude knjiga o samo jednoj temi, nego da se motivi i teme prožimaju kroz strahove, očekivanja, želje i emocije likova, tako da je ljubav između dvije žene samo jedna od tema, ali nikako i jedina tema ove knjige. Ono do čega mi je, takođe, bilo stalo prilikom pisanja jeste da dam glas ‘odbačenim’ slojevima društva i da pokažem da njihovi životi nisu ništa manje važni od naših, koji smo ‘prihvaćeni’ ili ‘podobni'”, kazala je Tanja Stupar-Trifunović.

Ona je kroz šalu dodala da se za lik bibliotekarke odlučila onog momenta kada je sa koleginicama slagala prašnjave knjige, a one joj dobacivale da jednog dana napiše neku “perverznu” priču o njihovom zanimanju, jer, kako ističe, i bibliotekari su ljudi sa kompleksnim životima, a ne samo “oni što utišavaju prisutne u čitaonicama”.

“Glavne akterke priče na prvi pogled ne spaja ništa. Čak su u svemu suprotne, ali ono što ih povezuje je način na koji rezonuju sa svijetom – ta unutarnja usamljenost i izdvojenost koju je Paolo Đordano opisao u ‘Usamljenosti prostih brojeva’, taj teret odluka s kojima se ne znaju nositi, surovost stvarnosti koja pobuđuje u njima i najdublju nježnost kao kontrast, ali i vlastitu surovost kao reakciju na svijet oko sebe. Svijet sagrađen na kontrastima i sukobima sagradio je i njih takve u kontrastu i sukobu s tim i takvim svijetom, ali i samima sobom”, riječi su Tanje Stupar-Trifunović. Nakon promocije njene knjige u Crvenom salonu, u programu “Poeziju će svi čitati”, nastupili su Drago Glamuzina iz Zagreba i Mihaela Šumić iz Banjaluke.

U programu “Note i slova” nastupila je Nina Tikveša, koja je puštala muziku i čitala odlomke iz knjige priče “I sreli su medu”.

Drugo izdanje Festivala književnosti “Imperativ” trebalo je da završi sinoć nastupima proznih pisaca i pjesnika Rumene Bužarovske, Vladimira Tabaševića, Vladane Perlić i Steve Grabovca.