ČETVRTI DAN NEREDA: Minesota na ivici rata, Pentagon spreman za slanje vojske

Guverner Minesote Tim Volc naredio je najobimniju mobilizaciju Nacionalne garde u istoriji, a Pentagon je spremio posebne snage za pomoć u uspostavljanju reda u državi u kojoj već četiri dana traju neredi zbog ubistva Džordža Flojda.

Vlasti tvrde da su nerede organizovali anarhisti, rasisti i agenti narko-kartela. Ukupno 5.000 vojnika i policajaca od danas na ulicama Mineapolisa.

– Apsolutni haos… Ovo nije ispoljavanje tuge ni protest protiv nepravde. Ovo se mora popraviti. Idite kući – rekao je guverner Tim Volc poslije četvrte noći nereda u Mineapolisu.

Volc i predstavnici policije tvrde da među “masom uhapšenih” ima najmanje stanovnika Mineapolisa i okolnih mesta, već se radi o “organizovanim grupama koje su došle sa strane”.

Prema procjenama policije, oko 80 odsto učesnika nasilnih protesta došli su sa strane.

Policija je saopštila da je prethodne noži uhapšeno najmanje 50 osoba.

– Anarhisti, rasisti i agenti narko-kartela – nabrojao je Volc moguće krivce za užasnu destrukciju koju je u prethodne četiri noći, uprkos uvođenju policijskog časa, doživeo Mineapolis.

Star tribjun iz Mineapolisa javlja da je u četiri dana nereda uništeno i opljačkano 240 prodavnica i poslovnih objekata.

Volc je rekao i da način na koji su se neredi odvijali neobično podseća na organizovane vojne operacije, kao i da je tokom nereda bilo moguće primetiti kako se “vođe kreću od mjesta do mjesta”.

Govoreći o policijskim akcijama, Volc je rekao da je demonstranata jednostavno bilo više nego pripadnika snaga reda.

Zbog toga je u poslednjih nekoliko časova mobilisano oko 2.500 pripadnika Nacionalne garde, odnosno više nego bilo kada u istoriji ovih snaga. Oni će odmah biti raspoređeni širom Mineapolisa, kako bi se obezbijedio red i mir.

Osim Nacionalne garde, vlasti u Minesoti angažovale su i oko 2.500 policajaca u pokušaju da zauzdaju nasilje koje već četiri dana potresa taj grad.

Istovremeno, Pentagon je stavio snage u stanje pripravnosti kako bi, u slučaju potrebe, hitno bile prebačene u Mineapolis.

Guverner Minesote je rekao da će razmisliti da li da prihvati pomoć Pentagona, ali da bi svakako bili dobrodošli obavještajni podaci koji bi mogli pomoći prilikom identifikovanja organizatora.

(RTRS)

Ovo su tri moguća scenarija pada globalnog turizma

Nedavno istraživanje UN pokazalo je da bi pandemija Covid-19 mogla koštati globalni turizam do 3,3 biliona dolara ukoliko taj sektor ostane “stopiran” ili usporen na godinu dana, zbog mjera uzrokovanih korona virusom. Konferencija Ujedinjenih nacija za trgovinu i razvoj (UNCTAD) razmotrila je tri moguća scenarija za ovu industriju, piše Telegraf. Ako mjere karantina traju četiri

Virus korona potvrđen kod još 39 osoba u Republici Srpskoj

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Bolnici Sv. Vračevi u Bijeljini i Univerzitetskoj bolnici u Foči izvršeno je testiranje 297 laboratorijska uzorka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 39 osoba u Republici Srpskoj. 37 osoba je iz Republike Srpske,

ŠEFICA ECB: Svjetska ekonomija će se orijentisati ka ekologiji i numerizaciji

Ekonomska kriza izazvana pandemijom korona virusa “dubinski će promijeniti” svjetsku ekonomiju, koja će se sada više orijentisati ka ekologiji i numerizaciji, a Evropa će te promene dočekati u “odličnoj poziciji”, ocijenila je direktorka Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard. Transformacija evropskih ekonomija je već “latentno prisutna”, rekla je Lagardova, prenosi Tanjug. – Kada je riječ

DOGOVOR U PDP: Stanivuković kandidat, Trivićeva nosilac liste

Draško Stanivuković biće kandidat PDP-a za gradonačelnika Banjaluke, potvrdio je danas na konferenciji za novinare predsjednik ove stranke Branislav Borenović. Kako je banjaluka.net objavio u četvrtak, predsjedništvo je odlučilo da Stanivuković bude kandidat, a Borenović je rekao da je to dogovor koji su zajedno postigli Stanivuković i Jelena Trivić, te da SNSD “nije uspio da

U toku priprema čelične konstrukcije za novi most

Izrada čelične konstrukcije za novi most u Toplicama napreduje odličnom dinamikom, a očekuje se da bi montaža mogla početi krajem avgusta ili početkom septembra, potvrđeno je u Odjeljenju za saobraćaj i puteve. – Čelični nosači su u završnoj fazi, izvršeno je probno sklapanje elemenata na licu mjesta. Preostaju radovi na antikorozivnoj zaštiti i lakiranju, a

BUDVA: Deset puta manje turista uprkos nezapamćeno niskim cijenama

U Budvi je desetak puta manje turista nego prošle godine, uprkos tome što cijene odmora tamo nisu bile niže u proteklih deceniju i po. Plaže su poluprazne i vikendom, ima dovoljno parking mjesta, pa svi koji odmaraju kažu da je to pravi doživljaj, pišu podgoričke “Vijesti”. List navodi da bi ovogodišnja parola budvanskih hotelijera mogla

Predstavljena jahta “Derubis 44 fly” proizvedena u BiH

Kompanija “Derubis jahte” iz Viteza predstavila je novi model jahte, proizvedene u BiH, koja će do večeras biti izložena za javnost na Trgu BiH u Sarajevu. Jahta “Derubis 44 fly” duga je 14 metara, široka 4,5 metra i visoka 6 metara. Prostire se na tri sprata i pravljena je za boravak deset odraslih osoba, sa