Vijesti 25.08.2016.

Četvrti paviljon studentskog doma uskoro u funkciji

ČITANJE: 3 minute

I pored proširenja smještajnih kapaciteta u studentskom domu u Banjaluci, mjesta za sve studente neće biti. Da li će birati dom ili privatni smještaj i zbog čega, saznala je naša ekipa.

U narednih par dana, i četvrti paviljon Studentskog centra „Nikola Tesla“, bice na rapolaganju studentima. Čeka se još samo upotrebna dozvola, tvrdi rektor banjalučkog univerziteta. Time je kapacitet centra povećan za 280 kreveta. Postoji mogućnost povećanja cijena smještaja, zbog proširenja kapaciteta u svim domomovima u Srpskoj, kažu u resornom ministarstvu. Ipak, odluka je na Upravnom odboru studentskog centra koji ima rok do 1. novembra da raspiše konkurs.

– Prije desetak dana smo prikupili sve potrebne dokumente, testirali sve instalacije i sve to poslali gradskoj upravi. Očekujemo ove ili iduće sedmice da ćemo dobiti i poslednji u nizu potrebni dokument, upotrebnu dozvolu i time četvrti paviljom u potpunosti staviti u funkciju studentima – rekao je rektor Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga.

– Ono što je ostalo za ovu godinu u budžetu je 4 300 000 subvencija od strane Vlade, odnosno ministarstva i to ide i naredne godine. Najvjerovatnije će ta stavka u budžetu biti. Moguće je da će se morati povećati, zbog povećanja kapaciteta – kazao je ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević.

Cijene smještaja u studentskim domovima su povoljnije u odnosu na privatni smještaj. Proteklih godina studenti su mjesečno izdvajali 10 maraka za smještaj, i 75 maraka za hranu u studentskoj menzi.

Nakon što smo više puta zvali, direktor Studentskog centra „Nikola Tesla“, nije odgovarao na naše pozive. Tako smo ostali uskraćeni za pojedinosti u vezi smještaja u studentskom domu za narednu akademsku godinu.

Ono što je sigurno, jeste da ne mogu svi studenti biti smješteni u dom. Zbog toga su prinuđeni potražiti privatni smještaj. Cijene stanova u Banjaluci su uvijek u blagom porastu, tvrde u agenciji za nekretnine.Tako je, kako kažu, nemoguće pronaći jednosoban stan za manje od 300 maraka, iako su ovakvi stanovi i najtraženiji. Da bi studenti izdvajali manje novca za stanarinu, često se više njih odlučuje iznajmiti stanove veće kvadrature. Nešto povoljniji smještaj je u privatnim kućama.

– Većinom se traže manji stanovi. U principu, neki od roditelja insistiraju da sama kćerka, odnosno ili njih dvije drugarice same stanuju, ili eventualno djeca, dvije sestre, ili brat i sestra, i oni da povremeno dolaze, tako da zavisi ko šta traži – rekao je iz agencije za nekretnine „Senzor“ Manojlo Popović.

Da li će izabrati dom ili privatni smještaj, zavisi i od samih studenata. Prednost doma je, svakako, niža cijena smještaja, i blizina fakulteta i čitonica. Studenti se za privatni smještaj, uglavnom odlučuju ako žele više udobnosti i privatnosti.

Za koju god vrstu smještaja da se odluče, studenti se nadaju da cijene ipak neće pretjerano rasti. Studentski život ni ovako nije jeftin, složili su se.

(Elta TV)