Magazin 18.10.2015.

“Chevalier” najbolji film Londonskog filmskog festivala

ČITANJE: 2 minute
Chevalier
Komedija “Chevalier” grčke rediteljke Atine Rahel Cangari proglašena je za najbolji film Londonskog filmskog festivala, a veliko priznanje Britanskog filmskog instituta (BFI) dobila je i glumica Kejt Blančet.

Poljski reditelj Pavel Pavlikovski, predsjednik žirija u kojem su bili i glumci Čuetel Edžiofor i Kristin Skot Tomas, rekao je da je film o borbi ega šest muškaraca na jahti istovremeno “smiješan, ali i veoma uznemirujući iskaz o stanju zapadnog društva”.

Film “Chevalier” pobijedio je mnogo hvaljene filmove “Beasts of No Nation” o djetetu vojniku i “Son of Saul” o Holokaustu. Cangari je na ceremoniji dodjele nagrada u subotu veče zahvalila “svim snažnim ženama koje su je inspirisale, i svim snažnim muškarcima”.

Nagradu za životno djelo dobila je Kejt Blančet, dobitnica dva Oskara. Prije dodjele nagrade prikazan je kratak film sastavljen od isječaka iz njene 20 godina duge karijere, sa pohvalama reditelja Pitera Džeksona, Toda Hejnza i Ričarda Ajra.

Glumica je rekla da nikada o svom radu nije razmišljala kao o karijeri, ili čak izboru.”Gluma je izabrala mene”, kazala je. Na festivalu u Londonu su prikazana dva filma u kojima je glumila – “Carol”, o vezi dvije lezbejke 1950-ih godina, i “Truth”, o novinarki koja je otpuštena zbog priče o vojsci za vrijeme predsjednika Džordža Buša Starijeg.

Ovogodišnji 59. filmski festival u Londonu stavio je snažan akcenat na rad talentovanih žena ispred i iza kamera. Pored toga što su glavne nagrade dobile žene, festival je otvorila britanska rediteljka Sara Gavron svojom političkom dramom”Suffragette”. Među 240 prikazanih filmova, 46 su režirale žene, a u mnogim ostvarenjima značajne uloge imale su pripadnice ljepšeg pola.

Festival će večeras zatvoriti flim Denija Bojla “Stiv Džobs”, u kojem osnivača kompanije Epl igra Majkl Fasbender.

(B92)