Politika 02.08.2020.

CIA IZVJEŠTAJ: Milošević poslao dvojicu atentatora da likvidiraju Karadžića

ČITANJE: 1 minuta

U jednom od dokumenata koji je CIA objavila o ratnim dešavanima u Jugolsaviji je i izvještaj o prekidu odnosa Milošević – Karadžić, a izvještaj se vodi pod datumom 23. novembar 1994. godine. U njemu se govori i o atentatu na Karadžića koji je naručio Slobodan Milošević.

Agenti navode da Milošević nastavlja da umanjuje lidere Republike Srpske, ali gubi uticaj, dok ga sa druge strane Karadžić i Krajišnik ubjeđuju da je sve u redu, piše ATV.

Nakon odbijanja rukovodstva Republike Srpske da prihvati mirovni plan Kontakt grupe, Milošević bjesni i nastoji da poveća paranoju kod Karadžića. Mediji koje kontroliše Mira Marković objavljuju scenarije koje čekaju srpske lidere iz BiH.

Milošević počinje snažno da ne podnosi Karadžića i sve više mu smeta. Počinje da mu smeta i Ratko Mladić, kao i Momčilo Krajišnik. Milošević pokušava da posvađa srpsko rukovodstvo i nudi generalu Ratku Mladiću da zamijeni Karadžića, što ovaj odbija.

Nikola Koljević, tadašnji potpredsjednik Republike Srpske svjedoči o pokušaju ubistva Karadžića.

– Milošević je prošlog mjeseca poslao dvojicu atentatora da likvidiraju Karadžića. Najverovatnije se radi o pripadnicima specijalnih snaga koje je Karadžić rasformirao jer su bile povezane sa srpskom tajnom policijom – stoji u dokumentu CIA.

(E.M/banjaluka.net)