Vijesti 10.02.2016.

CIA objavila: Tri najveće prijetnje svijetu u 2016.

ČITANJE: 3 minute
cia
Direktor CIA-e Džejms Klaper i drugi zvaničnici upozorili su kako je napad Islamske države na tlu SAD-a bio neizbježan, da Sjeverna Koreja ima sposobnost da proizvede do 100 nuklearnih bombi te da ruski i kineski hakeri mogli probiti u informacijske mreže te da su to zapravo već i počeli činiti.

Klaper je to iznio na Capitol Hillu u Vašingtonu u okviru šokantnog izvještaja CIA-e u kome nema ništa dobro što se tiče trenutnog stanja globalne bezbjednosti i izgleda za mir u svijetu, piše Dnevni avaz.

Evo što CIA vidi kao najveće prijetnje svijetu u 2016.

1. Islamska država: Klaper je Kongresu ID opisao kao ‘nadmoćnu terorističku prijetnju’, odlučnu militantnu skupinu koja bi mogla rukovoditi i inspirisati napade na velik broj ciljeva širom svijeta.

Jedan od direktora CIA-e, general pukovnik Vinsent Stjuart, upozorio je kako će ID u 2016. vjerojatno provesti još napada u Evropi te da je vrlo vjerojatno kako će pokušati napade i na američkom tlu.

-Utvrđeno je da su u Islamskoj državi odlučni u namjeri da prevladavaju ‘logističke izazove’ potrebne za takav napad- kazao je Stjuart te dodao kako će lideri ID biti pojačano uključeni u ‘režiranje’, a ne samo poticati ‘usamljene’ napadače.

Klaper je utvrdio kako su nasilni ekstremisti aktivni u 40 zemalja te da danas imaju više sigurnih utočišta nego ikad u istoriji. ID i njegovih 8 ogranaka, kako su naveli, infiltrirali su se diljem svijeta ponajviše zahvaljujući izbjegličkom egzodusu, ubacujući svoje operativce među migrante.

Kao da sve to već nije bilo dovoljno loše, Al-Kaide i njene podružnice će ove godine takođe ojačati, posebice jemenski ogranak na Arapskom poluostrvu te sirijski Džabhat al-Nusra.

2. Sajber špijunaža: Svijet je već svjedočio brojnim primjerima kakvu su štetu u stanju učiniti hakeri, bilo da su u pitanju povjerljive vojne ili državne tajne ili pak rušenja produkcijske kompanije u Holivudu.

Klaper je rekao kako je sajber špijunaža i dalje jedna od najvećih opsanosti za vlade širom svijeta i upozorio da će i ID razviti slične sposobnosti. Ruski i kineski hakeri su ciljali informacijske sisteme koje kontroliše američka vlada i industrija. Ugrožene su vojne mreže, lanci nabave i važne informacijske strukture, a mnogi su bili predmetom hakerskih napada.

Klaper je rekao kako Peking selektivno koristi hakerske napade protiv ciljeva za koje vjeruju da je prijetnja stabilnosti Kine i legitimitetu njezina režima, da je Pjongjang ‘vjerovatno i dalje sposoban pokrenuti ometajuće i destruktivne sajber napade kako bi te podržao svoje političke ciljeve te da Moskva ‘zauzima sve istaknutiji sajber stav’ i spremnost za ciljanje kritičnih infrastruktura i obavljanje špijunskih operacija.

-Mogli bismo se naći u novom Hladnom ratu- kazao je Klaper.

3. Nuklearna Sjeverna Koreja: Ovih dana Sjeverna Koreja je ponovno pokrenula plutonijski reaktor u Jongbjonu na granici s Kinom, postrojenje u kome nije zapažena aktivnost još od njegovog zatvaranja 2007. godine.

Stručnjaci za nuklearno oružje vjeruju kako Pjongjang ima sposobnost da do 2020. godine ima između 20 i 100 nuklearnih bombi. Klaper je Senat upoznao sa tim kako reaktor sada radi dovoljno dugo da nadoknadi plutonijum.

-U pitanju su sedmice ili mjeseci- kazao je.

Sjeverna Koreja lansirala je u nedjelju raketu dugog dometa koja na sebi nosi satelit za promatranje Zemlje. Lansiranje je uslijedilo vrlo brzo nakon što su 6. januara navodno proveli uspješno testiranje hidrogenske bombe.

(NN)