Vijesti 04.04.2016.

CIA upozorila da Budimpešti prijeti teroristički napad

ČITANJE: 1 minuta
budimpesta
Mađarska vlada od Sjedinjenih Država će zatražiti informacije o CIA-inu upozorenju u kojemu se Budimpešta navodno pominje kao potencijalni teroristički cilj, izjavio je  savjetnik premijera za nacionalnu sigurnost Georgi Bakondi.

On je reagovao na informaciju objavljenu u poljskom listu Rzeczpospolita po kojoj je CIA upozorila poljske nacionalne bezbjedonosne službe o mogućim terorističkim prijetnjama Varšavi, Budimpešti i Berlinu.

List se poziva na neslužbene novinske izvještaje po kojima je polovinom marta CIA poslala upozorenje o mogućim paralelnim terorističkim pretnjama koje su se trebale ostvariti za vrijeme “masovnih događaja” u trima pomenutim gradovima.

Bakondi je rekao da mađarska vlada nije dobila nikakvu službenu informaciju koja se odnosi na pretnje te da je za njih saznala iz poljskoga lista.

Istakao je i da vlada informacije o potencijalnim prijetnjama shvata ozbiljno te da čini sve što je moguće kako bi zaštitila svoje građane.

Na pitanje kani li Mađarska povećati stepen bezbjednosti u zemlji, Bakondi je odgovorio da je to preuranjeno, ali dodao je da vlada uvijek provjeri sve informacije prije donošenja odluke.

(NN)