Biznis 17.10.2021.

CIJELI SVIJET NA JEDNOM MJESTU: Evo kako izgleda Expo u Dubajiu

ČITANJE: 2 minute

Kako će izgledati budućnost i šta svijet treba uraditi da te vizije ostvari čovjek može vidjeti ako ga put nanese na južne granice emirata Dubaji jer tamo gdje su nekad bile dine danas je glamurozna svjetska izložba Expo 2020.

Tu na 438 hektara, 192 zemlje probaju ili bar imaju priliku prikazati svoju viziju budućnosti, ali i aktuelnih dostignuća. Kako je Expo prošle godine otkazan zbog pandemije svi su imali više vremena za pripreme jer nije mala stvar predstaviti se pred 25 miliona posjetitelja koji se očekuju na izložbenim prostorima ili virtualno doći pred oči tri milijarde onih širom svijeta. Osim besprijekorne organizacije i velikih vrućina koje i onako očekujete u ovom dijelu svijeta prva impresija je pandemija i maksimalno poštivanje svih mjera. Bez dokaza o vakcinisanosti nigdje nećete moći, a ako bar na malo sklonite masku s lica brzo će vas neko opomenuti.

Expo je osmišljen oko glavnog trga Al Wasl i tri kružna prostora obilježena posebnim temama Opportunity, Mobility i Sustainability (Prilika, Mobilnost i Održivost). Sve je savršeno organizovano od sigurnosti, javnog zdravstva do transporta, tako ako kao nemate vremena da idete od paviljona jedne zemlje do druge, nego tražite nešto konkretno tu su brojni autobusi koji besplatno saobraćaju duž cijelog izložbenog prostora.

Možda vožnja autobusom je besplatna jer se ranije “masno” plati ulaznica, rekao bi neko ironično. Dnevna ulaznica za Expo koštat će vas 95 dirhema ili pedesetak KM.

I svako je ponudio nešto svoje, Kinezi tehnologiju, Švicarci futurizam i Federera, Austrijanci minimalizam, Egipat arhitekturu i laserske zrake, …, Hrvati pak Teslu i Rimca. Angažirale su se posebne dizajnerske kuće i arhitekti, umjetnici, niko ili skoro niko nije želio Expo prepustit slučaju, piše Klix.

Nije bez razloga na otvorenju Hamdan bin Mohammed Al Maktoum, princ Dubaija rekao kako se cijeli svijet okupio u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

“Zajedno svjedočimo novom početku, dok uz blagoslov Allaha otvaramo Expo 2020 Dubai. Neka nam Bog podari uspjeh”, kazao je princ svjestan da je ovo veliki korak u stvaranju Dubajia kao globalne metropole i konačno udaljavanje Emirata od imidža isključivih proizvođača nafte.

Expo je kažu presjek slike svijeta na jednom mjestu, a Dubaji se ovog puta nametnuo da bude bar jedno od njegovih središta.

(E.M)