Biznis 16.05.2016.

Cijena nafte najveća u 2016. godine

ČITANJE: 2 minute
nafta
Cijene nafte distigle su u današnjem azijskom trgovanju novi maksimalan nivo u ovoj godini, budući da je usporavanje bušenja u SAD i povećanje prerade u kineskim rafinerijama poduprlo nade da će se globalna prezasićenost ponude ublažiti brže nego što se očekivalo.

Američka “laka” nafta WTI za isporuku u junu skočila je za 62 centa (1,34 odsto) na 46,83 dolara po barelu, a za 62 centa je poskupila i sjevernomorska sirova nafta “brent”, na 48,45 dolara za barel, što je poskupljenje od 1,30 procenata, prenosi agencija AFP.

Nafta WTI je porasla za 3,5 odsto, a “brent” za više od pet odsto prošle nedjelje, nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) saopštila da bi preobilna ponuda mogla da splasne u drugoj polovini ove godine, a Organizacija zemalja izvoznica nafte OPEK najavila da bi situaciju na tržištu “moglo da olakša” smanjenje proizvodnje njenih članica.

Američka kompanija za pružanje usluga naftnom sektoru “Bejker Hjuz” objavila je da je broj bušotina u SAD pao na najniži nivo od oktobra 2009. godine, što je dobra vijest za cijene pošto je američka proizvodnja dala ključni “doprinos” aktuelnoj situaciji sa poplavom ponude na tržištu.

Takođe, prerada u kineskim rafinerijama je u aprilu zabelezila rekordan rast, dok je istovremeno proizvodnja sirove nafte pala na 14-mjesečni minimum, izvjestila je njujorška agencija “Blumberg njuz”, pozivajući se na vladine podatke objavljene tokom vikenda.

“Činjenice ukazuju na to da se tržište kreće u pravcu ponovnog uspostavljanja ravnoteže”, rekao je za “Blumberg njuz” Majkl Mekarti, glavni strateg u kompaniji CMC Markets u Sidneju.

“Imajući u vidu blizinu najviših cjenovnih nivoa trgovanja između 48 i 50 dolara za barel, nije mnogo vjerovatno da nafta može dalje da probije taj plafon”.

Analitičar kompanije EY za naftu i gas, Sandživ Gupta, navodi da će tržište sada pomno čekati srijedu i izvještaj o američkim komercijalnim zalihama sirove nafte, koji predstavlja mjerilo tražnje u vodećem svjetskom potrošaču “crnog zlata”.

Margaret Jang, analitičarka iz singapurske kompanije CMC, smatra međutim da će se jak dolar vjerovatno odraziti na dolarske cijene nafte.

Tržišta širom svijeta takođe su usredsređena na sastanak OPEK-a sljedećeg mjeseca, kao i na novu sjednicu kreatora monetarne politike američkih Federalnih rezervi, čije će odluke bez sumnje uticati na cijene nafte, navodi francuska agencija.

(Agencije)