Cijena nafte najveća u 2016. godine

nafta

Cijene nafte distigle su u današnjem azijskom trgovanju novi maksimalan nivo u ovoj godini, budući da je usporavanje bušenja u SAD i povećanje prerade u kineskim rafinerijama poduprlo nade da će se globalna prezasićenost ponude ublažiti brže nego što se očekivalo.

Američka “laka” nafta WTI za isporuku u junu skočila je za 62 centa (1,34 odsto) na 46,83 dolara po barelu, a za 62 centa je poskupila i sjevernomorska sirova nafta “brent”, na 48,45 dolara za barel, što je poskupljenje od 1,30 procenata, prenosi agencija AFP.

Nafta WTI je porasla za 3,5 odsto, a “brent” za više od pet odsto prošle nedjelje, nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) saopštila da bi preobilna ponuda mogla da splasne u drugoj polovini ove godine, a Organizacija zemalja izvoznica nafte OPEK najavila da bi situaciju na tržištu “moglo da olakša” smanjenje proizvodnje njenih članica.

Američka kompanija za pružanje usluga naftnom sektoru “Bejker Hjuz” objavila je da je broj bušotina u SAD pao na najniži nivo od oktobra 2009. godine, što je dobra vijest za cijene pošto je američka proizvodnja dala ključni “doprinos” aktuelnoj situaciji sa poplavom ponude na tržištu.

Takođe, prerada u kineskim rafinerijama je u aprilu zabelezila rekordan rast, dok je istovremeno proizvodnja sirove nafte pala na 14-mjesečni minimum, izvjestila je njujorška agencija “Blumberg njuz”, pozivajući se na vladine podatke objavljene tokom vikenda.

“Činjenice ukazuju na to da se tržište kreće u pravcu ponovnog uspostavljanja ravnoteže”, rekao je za “Blumberg njuz” Majkl Mekarti, glavni strateg u kompaniji CMC Markets u Sidneju.

“Imajući u vidu blizinu najviših cjenovnih nivoa trgovanja između 48 i 50 dolara za barel, nije mnogo vjerovatno da nafta može dalje da probije taj plafon”.

Analitičar kompanije EY za naftu i gas, Sandživ Gupta, navodi da će tržište sada pomno čekati srijedu i izvještaj o američkim komercijalnim zalihama sirove nafte, koji predstavlja mjerilo tražnje u vodećem svjetskom potrošaču “crnog zlata”.

Margaret Jang, analitičarka iz singapurske kompanije CMC, smatra međutim da će se jak dolar vjerovatno odraziti na dolarske cijene nafte.

Tržišta širom svijeta takođe su usredsređena na sastanak OPEK-a sljedećeg mjeseca, kao i na novu sjednicu kreatora monetarne politike američkih Federalnih rezervi, čije će odluke bez sumnje uticati na cijene nafte, navodi francuska agencija.

(Agencije)

VODEĆE SRPSKE MANIFESTACIJE: Izvjesno je da se festivali neće desiti u avgustu u najavljenom formatu

Vodeće srpske manifestacije među kojima su EXIT, Beerfest, Nishville, Lovefest i druge, obratili su se javnosti u novom, zajedničkom pismu, u kojem poručuju da je zbog pogoršanja epidemiološke situacije izvesno da se domaći festivali neće desiti u avgustu u planiranom formatu: “Podsećamo javnost da su srpske manifestacije zakazane za avgust ove godine na preporuku nadležnih

DEMANTI: “Milenko Đaković ostaje privržen politici DNS-a”

Povodom teksta objavljenog na portalu banjaluka.net pod naslovom “Nezvanično: Milenko Đaković možda ide u Demos?”, a prenesenog na portalu prijedor24h.net, Informativna služba Gradskog odbora DNS-a u Prijedoru i Milenko Đaković oglasili su se demantijem. Njihovo reagovanje prenosimo u cijelosti: “Gradonačelnik Prijedora i predsjednik Regionalnog odbora DNS-a Prijedor Milenko Đaković i u budućnosti ostaje privržen politici

TALIĆ NA POPULARNOM KUPALIŠTU: Uskoro sanacija “Zlajine plaže”

Popularno banjalučko kupalište „Zlajina plaža“ uskoro bi trebala biti sanirano. Nastavak je to inicijative koju je pokrenuo prošle godine predsjednik Skupštine grada Banja Luka Zoran Talić zajedno sa mještanima MZ Kočićev vijenac. On je danas obišao popularno banjalučko kupalište sa načelnikom Odjeljenja za komunalne poslove grada Banja Luka, Petrom Bilčarem kako bi se dogovorila dalja

NA RESPIRATORIMA 93 PACIJENTA Još šest osoba preminulo od korone u Srbiji

U  Srbiji je do 15 časova 6. jula 2020. godine registrovano još 289 novooboljelih od korona virusa, a šest ljudi je preminulo. Registrovano je ukupno 16.420 potvrđenih slučajeva COVID 19. Testirani su uzorci 7.872 osobe objavljeno je na sajtu Covid19.rs. Ukupan broj preminulih od početka epidemije popeo se na 317, prenosi Telegraf. (A.M/banjaluka.net)