Region 17.07.2020.

CIJENA PCR TESTA OKO 600 KUNA: U Hrvatskoj 98 novih slučajeva korone

ČITANJE: 1 minuta

Nacionalni štab civilne zaštite je saopštio da je u Hrvatskoj potvrđeno 98 novih slučajeva zaraze korona virusom pa je u ovom trenutku broj aktivnih slučajeva 1.192.

Ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije rekao je da je od početka epidemije ukupan broj oboljelih je 4.137, od kojih se do sada oporavilo 2.825, što je 68,3 odsto.

Ukupno je testirano 100.851 uzorak, samo u 24 sata njih 1437. Postotak pozitivnih nalaza je 4,1 odsto, prenosi “Index”.

Hospitalizovanih pacijenata je 137, od kojih je sedam na respiratoru. Od juče je jedna osoba više na respiratoru u Zagrebu.

“Gdjegod je to moguće skraćujemo liste čekanja. Zatražio sam od ravnatelja svih institucija liste čekanja za abdominalni magnet”, komentarisao je Beroš dodajući da se obećao uloviti ukoštac s ovim problemom i to će učiniti.

Beroš je otkrio kako će nove cijene PCR testova biti oko 600-tinjak kuna.

“Iz HZZO-a su nam javili kakve bi mogle biti nove cijene testova: 501,49 za dvije ciljne sekvence te 698,21 za tri sekvence”, rekao je Beroš koji misli da bi te nove cijene mogle već danas stupiti na snagu.

“Jako teško je to objasniti. Da bi se dijagnosticirao pozitivan, potrebne su najmanje dvije sekvence. Kad se dijagnosticira drugi antigen, onda smo sigurni da je ta bolest, kad se dijagnosticira treći, onda smo još sigurniji”, rekao je Capak odgovarajući na pitanje koja je razlika između ta dva testa, dvije i tri sekvence.

(A.M/banjaluka.net)