CIJENA VEĆA NEGO U ITALIJI Najavljeno poskupljenje vozačkog ispita, a vozača u BiH sve manje

Ukoliko bi polaganje vozačkog ispita u BiH poskupjelo, onda bi po cijeni nadmašilo čak i Italiju, gdje je životni standard neuporedivo veći od našeg.

Poručuju to sagovornici “Nezavisnih”, koji ističu da je kulminiralo nezadovoljstvo zbog najave o mogućem povećanju cijena osposobljavanja u BiH, gdje se ionako svijećom traže profesionalni vozači.

Naši sagovornici kažu da su novčanici građana prazni i da malo ko ima novca da plati više od 1.500 maraka, koliko bi, po nekim računicama, koštao put do B kategorije, dok bi budući vozači kamiona i autobusa plaćali još veću cifru.

“Vozački ispit bi u tom slučaju u Italiji bio jeftiniji nego kod nas. Njihove plate s našim ne možemo porediti. Zato do poskupljenja kod nas ne smije doći. Dobićemo samo kontraefekat u državi gdje svakako nedostaje vozača zato što ljudi odlaze raditi u inostranstvo za veće plate”, tvrdi Siniša Radošević, vlasnik banjalučke Auto-škole “Vrbas”.

Prema njegovim riječima, zamisao da vozački ispiti poskupe unazadila bi ne samo kandidate, već i auto-škole.

“Broj kandidata pao bi definitivno. Ko će sebi moći priuštiti to da polaže vozački ispit”, pita se Radošević.

Njegov stav dijeli i Dejan Mijić, predsjednik Skupštine Udruženja saobraćaja i veza Republike Srpske, koji napominje da je neprihvatljivo poskupljenje vozačkih ispita u situaciji kada se iznalaze načini za obezbjeđenje dodatne radne snage u ovoj branši.

“Neko pokušava da profitira tako što bi digao cijene vozačkih ispita, odnosno vidio je šansu da se više naplati jer nam nedostaje takvog kadra. Mislim da je to krajnje bezobzirno i da će donijeti teške posljedice na tržištu rada po pitanju vozača, za koje i ovako imamo oskudicu”, ističe Mijić.

Sličnog je stava i Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS, koji ocjenjuje da je ovakav potez, u situaciji kada bilježimo nestašicu profesionalnih vozača, van svake pameti.

“Umjesto da država subvencionira mlade kadrove da polažu vozačke ispite, oni pokušavaju na ovaj način napuniti budžet. To što hoće da urade neće donijeti ništa dobro. Ko može da izdvoji dvije hiljade ili tri hiljade maraka da položi vozački ispit? Profesionalnih vozača i ovako nemamo, a ako usvoje to što su zamislili, pogoršaće se još više situacija i doći će do kolapsa. Pali bismo na koljena”, napominje Grbić.

Sa druge strane, iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH podsjećaju da su već pripremili Nacrt odluke o jedinstvenim minimalnim budžetskim elementima vrijednosti nastavnog časa iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozače.

“Nacrt odluke je upućen na mišljenje Ministarstvu finansija i trezora BiH i Uredu za zakonodavstvo Savjeta ministara BiH. Naredni korak je upućivanje teksta Prijedloga odluke Generalnom sekretarijatu Savjeta ministara BiH radi razmatranja i usvajanja te odluke”, kažu u Ministarstvu komunikacija i transporta BiH.

Podsjetimo, kod nas se već duže vrijeme bilježi hroničan nedostatak profesionalnih vozača. Svega 20 vozača autobusa nalazi se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS, a prema riječima vlasnika transportnih firmi, ništa bolja situacija nije ni kada je riječ o vozačima kamiona.

(Nezavisne)

PREPRODAVAO DROGU Optuženom ni traga ni glasa

Ognjen Ćutković, koji je bio osuđen na šest i po godina zatvora zbog šverca drogom, već drugi put se nije pojavio na ponovljenom suđenju u Okružnom sudu u Banjaluci. Postoji bojazan da je pobjegao iz BiH, zbog čega bi za njim mogla biti raspisana i potjernica. Sudija Snježana Kudrić istakla je da će Ćutkoviću biti

Servisne informacije za 16. septembar

Servisne informacije za ponedjeljak, 16. septembar 2019. godine: Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje na teritoriji grada u protekla 24 sata zabilježeno je šest krivičnih djela. Javni red i mir narušen je četiri puta, dok je prekršaja bilo 16. Desilo se šest saobraćajnih nezgoda u kojima je jedno lice lakše povrijeđeno.

Prevrnuo se automobil u banjalučkom naselju Zalužani

U banjalučkom naselju Zalužani došlo je do saobraćajne nezgode kada se prevrnuo automobil zbog čega je saobraćaj malo usporen na ovom dijelu puta, saznaju “Nezavisne” Kako saznajemo, na sreću, u ovom udesu nema povrijeđenih osoba. U Policijskoj upravi Banjaluka potvrdili su nam da je došlo do nezgode, ali nisu mogli da daju više detalja. “Dobili

Smjena generacija na banjalučkoj stranačkoj sceni

Ne tako davno, uoči lokalnih izbora 2016, Igor Radojičić bio je gotovo jedini relevantni političar na gradskom nivou, među kandidatima za vodeće funkcije, kojeg je većina glasača u Banjaluci percipirala kao, još uvijek, relativno mladog. Danas, godinu dana prije narednog odmjeravanja snaga, situacija je prilično izmjenjena, pa aktuelni gradonačelnik, u poređenju sa ostalim kolegama koji