Vijesti 08.06.2016.

Cijene ekskurzija i izleta niko ne kontroliše

ČITANJE: 3 minute

Pojedini roditelji sumnjaju u regularnost školskih ekskurzija, te uz računicu koju su nam predočili, navode kako sumnjaju da su prevareni.

Ljutiti roditelji su nam se obraćali iz više škola, a jedan roditelj čije dijete pohađa OŠ “Sveti Sava” u banjalučkom naselju Lauš kaže da mu nije jasno  da se samo za prevoz plaća 15 ili 17 KM za destinaciju koja je od Banjaluke udaljena 40 ili 50 kilometara.

“Ako imate 50 djece, to vam je oko 750 KM, a troškovi goriva, vozača i amortizacije ne mogu preći 250 KM“, rekao je ovaj roditelj. On je istakao da su pojedini roditelji  htjeli sami da se organizuju da odvezu djecu, ali da im to rukovodstvo škole nije dozvolilo uz izgovor da djeca neće moći učestvovati u takmičenjima koje prevoznik organizuje.

Miroslav Popržen, direktor ove škole, kaže kako je sigurna činjenica da u ovoj školi izleti koštaju isto  ili čak i manje nego u ostalim školama.

“Ja nisam taj koji radi ekonomsku računicu agencija i u to se ne miješam. Nekoliko pitanja je bilo na Vijeću roditelja o izletu na Mlinsku rijeku, ali se mora znati da djeca nisu išla na livadu, nego u izletište ‘Prima Prom’, gdje je samo ulaz pet KM. Na kraju, sve je na dobrovoljnoj bazi, naravno“, kaže Popržen.

O cijenama putovanja raspitali smo se kod više samostalnih prevoznika, koji su nam rekli da autobus po kilometru inostranog putovanja naplaćuju 2,2 KM po kilometru, što dodatno uključuje i putarine, smještaj vozača, njegovu hranu, gorivo, amortizaciju i naravno profit.

Isti prevoznici su nam rekli kako na teritoriji BiH ta cifra ne bi smjela prelaziti 1,7 KM, ni u kojem slučaju. Raspitali smo se i koliko su koštali autobusi kojima se nedavno dolazilo na protest i miting podrške u Banjaluku.  Jedan od prevoznika nam je potvrdio gore pomenutu cijenu, jer je grupa pristalica stranke koja je u oba pravca ukupno imala 440 kilometara autobus platila 740 KM.

Dušan Mišljenović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije i direktor OŠ “Georgi Stojkov Rakovski”, rekao je da se prevoznicima ne plaća po kilometru, već po danu, i da je to razlog za visoke cijene.

“Prevoznici ne naplaćaju po kilometru, nego po danu, cijena autobusa je nešto oko 250 KM,  tako da njih nije briga da li se ide pet kilometara ili 50“, tvrdi  Mišljenović.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS kažu da oni daju saglasnost na predloženi plan i program ekskurzije, a direktor škole preuzima svu odgovornost za pripremu, izvođenje i evaluaciju ekskurzije.

“Pripremu ekskurzije vrše odjeljenska i stručna vijeća škole u saradnji sa učenicima i njihovim roditeljima. Dok sve eventualne nepravilnosti provjeravaju inspekcijski organi“, kažu u ovom ministarstvu.

Ipak iz Inspektorata RS kažu da u skladu s tim što su sve pripreme i organizacija izleta i ekskurzija regulisani propisima o javnim nabavkama nemaju zakonska ovlašćenja za kontrolu istih.

“Nadležnosti Prosvjetne inspekcije u ovom slučaju su da li je škola u godišnjem programu rada planirala izvođenje ekskurzije, da li su odjeljenska i stručna vijeća u školi predložila plan i program organizovanja ekskurzije, da li je direktor škole zaključio ugovor sa turističkom agencijom  i mnoge druge stvari“, kaže Dušanka Makivić, portparol ove ustanove.

(Nezavisne)