Vijesti 18.04.2016.

Cijene hrane u BiH kao u EU: Pojeftinilo meso za 10 do 30 feninga

ČITANJE: 2 minute
hrana
Prema podacima iz Agencije za statistiku BiH, u februaru je došlo do pada nivoa cijena proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu, i to za 0,2 odsto, piše Večernji list BiH.

Kada govorimo o pojedinačnim proizvodima, dolazimo do podataka kako je došlo do pojeftinjenja junećeg mesa bez kosti, svinjetine s kostima, pastrve, dok je piletina poskupila.

Tako junetina košta 12,8 KM te je jeftinija za 10 feninga. Svinjetina s kostima je pojeftinila za 30 feninga te iznosi 7,7 KM, dok je piletina poskupila za 10 feninga i stoji 4,7 KM. Pojeftinila je i pastrmka za 10 feninga te sada iznosi 9,2 KM.

Cijene riže (3,2 KM), hljeba od pšeničnog brašna (2,2 KM), pšeničnog bijelog brašna ( 1 KM) ostale su iste u odnosu na prethodni mjesec, ali i na isto razdoblje prošle godine.

Zanimljivo je spomenuti kako i Federalno ministarstvo trgovine pravi mjesečni izvještaj o cijenama u gradovima širom FBiH

. Tako su, na primjer, konstovali kako je riža najskuplja u Mostaru (3,9 KM), dok je najjeftinija u Orašju (1,9 KM). Što se tiče mesa, ono je najskuplje u Tuzli (14,2 KM), dok je svinjetina najskuplja u Sarajevu (12 KM). Piletina je najskuplja u Širokom Brijegu (6,1 KM), a pastrmka u Bihaću (10,4 KM).

Prema Agenciji za statistiku, tvrdokorni sir ima istu cijenu kao i prethodni mjesec (9,5 KM), dok je u odnosu na isto period lani sir sada jeftiniji i za marku.

Cijena jaja je ostala ista, dok je, primjer, u odnosu na prethodni mjesec maslac poskupio za 10 feninga, kao i margarin. Kada govorimo o istom periodu prošle godine, maslac je jeftiniji za 30 feninga i sada iznosi 17,2 KM.

Gledajući po gradovima u FBiH, maslac je najskuplji u Orašju (18,9 KM), dok je najjeftiniji u Sarajevu (15,4 KM). I ulje je skuplje za 10 feninga i sada iznosi 2,3 KM. Poskupjelo je i voće za 10 feninga, kao i crni luk, dok je cijena krompira i graha ostala ista kao i prethodnog mjeseca.

(vecernji.ba)