Vijesti 03.11.2016.

Cijene lijekova biće smanjene

ČITANJE: 2 minute

Maksimalne cijene lijekova biće smanjene i očekuje se da to bude za 11-12 odsto, naplata PDV-a će se prolongirati sa 10. u mjesecu na kraj mjeseca, što će olakšati poljoprivrednicima, a na dobrom je putu da budu spojeni lokalni i opšti izbori za dvije godine.

Dogovoreno je to danas na sastanku lidera stranaka koalicije na državnom nivou, tri člana Predsjedništva BiH i tri člana Kolegija Vijeća ministara BiH.

“Očekujemo da Stručni savjet Agencije za lijekove BiH sutra donese pozitivnu odluku. Mislim da smo postigli dogovor da se ide sa spajanjem lokalnih i opštih izbora za dvije godine”, rekao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, ocijenivši sastanak korisnim i iskrenim.

Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, rekao je da daju podršku prijevremenim izborima, te da je dogovoreno da se formiraju radne grupe koje će to sve sagledati, a potom će se pristupiti načelnom dogovoru o spajanju parlamentarnih i lokalnih izbora.

“Kada je u pitanju zakon o akcizama, definisali smo poziciju plavog dizela, što je značajno za poljoprivrednike, i to je bio jedan od naših uslova”, dodao je Govedarica.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i predsjedavajući Predsjedništva BiH, napomenuo je da Savez za promjene nije bio za zakon o akcizama, ali da su dogovorili neke stvari i zato će to sada da prođe u bh. parlamentu. On je istakao da su koalicije na državnom i entitetskom nivou stabilne i da neće doći do razlaza ni razbijanja. Kada je u pitanju funkcionisanje vlasti, odnosno Parlamenta FBiH, rekao je da će Vlada FBiH riješiti niz pitanja pa očekuje skoro zasjedanje zakonodavne vlasti.

Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, napomenuo je da nije razgovarano o kadrovskim rješenjima, te da su oni zadovoljni radom svojih ministara.

Borenović je kazao i da predlažu da u narednih šest godina bude uvedena neka vrsta moratorija na apelacije koje se tiču prošlosti kako bi se okrenulo budućnosti. Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH i član Predsjedništva BiH, rekao je da je problem što se tri ili četiri puta dogovaraju iste stvari, ali i da nema druge nego da vjeruje da će ova koalicija da odradi posao jer nema ko drugi, te da je optimističan.

(Nezavisne)