Biznis 22.05.2020.

CIJENE NEPROMIJENJENE: Pandemija umanjila potražnju za stanovima u Banjaluci

ČITANJE: 6 minuta

Dugogodišnji rast potražnje za stanovima u najvećem gradu Srpske privremeno je obustavila pandemija izazvana virusom korona, pa su tako na tržištu nekretnina za vrijeme vanrednog stanja realizovani samo ranije pripremljeni ugovori. Ipak, već sa prvim ublažavanjem mjera, aktivnosti ovog sektora polako se vraćaju u normalne okvire.

Ukoliko su željeli da sopstvena sredstva ulože u kupovinu nekretnine u nekom od atraktivnih banjalučkih naselja, zainteresovani kupci su godinama unazad bili spremni da izdvoje i do 3.500 KM,  koliko iznosi najskuplja kvadratura stambenog prostora novogradnje u gradu na Vrbasu.

Uzimajući u obzir različite parametre, kao što su brzina urbanizacije, blizina kulturnih i obrazovnih institucija, ali i raznolikost zabavnog sadržaja, kao kriterijum za odabir mjesta za život, Banjaluka je u prenosti nad ostalim gradovima u Republici Srpskoj. Zato i ne čudi opredjeljenje investitora da novac ulože u jednu od trenutno najprofitabilnijih privrednih grana, kao što je stanogradnja, pa tako danas, dok pandemija virusa korona još traje, u Banjaluci ima oko 90 aktivnih gradilišta.

Stanovi i dalje koštaju u rasponu od 2.000 KM do 3.500 KM

Dok jedni smatraju da su odnosi na tržištu nekretnina narušeni, u toj mjeri da će ostaviti značajne negativne posljedice i doprinijeti težem oporavku sektora, drugi na takve poremećaje gledaju kao na privremeno stanje, koje će se uskoro vratiti na raniji tok.

Dragan Milanović, vlasnik banjalučke agencije za promet nekretnina „Remax“, za banjaluka.net kaže da do masovnih prekida ugovora i iznenadnih odustajanja od kupovine nije došlo, te da je riječ o privremenoj odgodi lica ili poslovnih subjekata ekonomski pogođenih pandemijom. Isto tako, on smatra da do promjena u cijeni neće doći.

„Naša agencija sarađuje sa skoro svim investitorima u Banjaluci i mogu reći da skoro ni jedan investitor nije posegnuo za tom mjerom da smanjuje ili povećava cijenu stanova, jer su cijene već formirane na bazi situacije kakva je bila prije svega ovoga. Moja procjena je da će se zbog ove situacije smanjiti potražnja, jer će ljudi koju su pogođeni ovom krizom i mali privrednici koji su privremeno obustavili rad prvenstveno krenuti u saniranje svojih minusa i kupovinu stanova prolongirati za neki drugi period“, ističe Milanović. On dodaje da bi do značajnijih narušavanja odnosa u ovom sektoru moglo doći samo ukoliko bi se pojavio drugi talas virusa ili kada bi smanjena potražnja potrajala duži vremenski period.

Sličnog mišljenja je i Saša Kondić, investitor i vlasnik kompanije „Hidroenergo“. Komentarišući aktuelnu situaciju u sektoru građevinarstva, on ističe da je potražnja stanova u Banjaluci u periodu krize zabilježila blagi pad, ali da se, jenjavanjem epidemije, trendovi u ovoj oblasti vraćaju na prijašnje stanje.

„Trenutno je zaustavljen rast cijena, ali smatram da bi se to svakako dogodilo i da nije bilo krize. Očekivano je da sada i kupci stanova malo kalkulišu i razmišljaju o svim opcijama, između ostalog da li je bolje sačekati potencijalni pad cijena ili kupovati sada i time izbjeći poskupljenje. Zaključak je da značajnih promjena nije bilo“, ističe Kondić.

Građevinarstvo na „čekanju“ zbog administrativnih poslova

Za vrijeme vanredne situacije, a zatim i vanrednog stanja, koje je restriktivnim mjerama brojnim privrednicima otežalo poslovanje, stanje na gradilištima nije se mnogo izmjenilo, pa su tako građevinari radili sve vrijeme, bez pauze. Ipak, uticaj pandemije i preduzete mjere nisu zaobišli ni ovaj sektor, tako da su se posljedice osjetile kroz smanjen obim radne snage i produžene rokove administrativnih poslova.

Mile Petrović, sekretar za građevinarstvo Privredne komore Republike Srpske, ističe da je tokom perioda vanrednog stanja građevinarstvo, zbog  zavisnosti od ostalih aktivnosti, privremeno stavljeno na „čekanje“.

„Oblast visokogradnje, posebno u dijelu stanogradnje, bila je u konstantnoj ekspanziji u posljednjem periodu. Kupci, kako domaći, tako i oni koji žive i rade van granica Republike Srpske, stanove su ugovarali i kupovali već od samog početka gradnje, a takvo stanje trajalo je sve do pandemije. U ovom periodu pandemije apsolutno je stala prodaja stanova, što za dalju posljedicu ima direktno obustavljanje gradnje već dogovorenih poslova, kao i planiranja novih investicija. Sve ovo uticalo je i na drastično manji broj izdatih građevinskih dozvola, jer svi su sada u fazi „čekanja“, dok se stanje u potpunosti ne normalizuje“, rekao je Petrović.

On naglašava da je pad tražnje nekretnina uzrokovan pojavom pandemije donekle i očekivan i razumljiv, jer se svi bave nekim drugim stvarima koje se tiču života, te da očekuje da se nakon normalizacije situacije potražnja za nekretninama nastavi istom dinamikom i pod istim uslovima kao u prethodnom periodu.

„Tokom  prve polovine marta situacija oko prometa nekretnina bila je skoro normalna, a ono što je važno i na šta moram ukazati jeste stabilna početna pozicija stanja tržišta nekretnina. Zatim dolazi do obustava i mjera, koje su privremeno zaustavile te aktivnosti, pa se u drugoj polovini marta i aprila vrlo malo radilo. Promet nekretninama je takva djelatnost u kojoj nema realizacije odmah, nego je praćen procesom obezbjeđivanja finansijskih sredstava, pripremanja dokumentacije, odabira stanova i slično, tako da je za to potreban određeni period. Za vrijeme pandemije su se u ovoj aktivnosti uglavnom završavali neki drugi započeti poslovi, dok novih poslova skoro da nije ni bilo. Kada su ove mjere malo ublažene,  već u maju se vidno osjetilo vraćanje u normalu, kao i povećanje interesovanja klijenata“, rekao je Dragan Milanović.

Saša Kondić smatra da je nezatvaranje gradilišta doprinijelo stanju da aktuelna kriza na gradnju nije imala značajan uticaj, te da nepredviđenih obustava radova nije bilo.

„Istina je da je zbog zatvaranja stovarišta građevinskog materijala postojao vakum koji je trajao par dana, ali proces gradnje nije zaustavljen, bar ne u našem slučaju. Trenutna situacija usporila je određene administrativne poslove kao što su aktivnosti u vezi sa pribavljanjem dozvola, jer se gradska uprava pridržavala režima rada u vanrednim situacijama“, ističe Kondić.

Slijedi više pregovaranja, a manje realizacije

Komentarišući prognoze i potencijalna dešavanja u ovom sektoru, Saša Kondić ističe da u narednom periodu, zbog kalkulacije kupaca, očekuje više pregovaranja, a manje realizacije ugovora.

„Smatram da se u narednom periodu treba očekivati vise pregovaranja, ali manje realizacije vezane za prodaju. Kupci će naredna dva mjeseca zasigurno da prate situaciju, ali sam mišljenja da cijene neće padati, jer na cijenu, osim potražnje koja se u Banjaluci neće smanjiti, utiču i brojni drugi faktori. Isto tako, smatram da će cijene ostati na ovom nivou i neki duži period“, zaključuje Kondić.

(Nevena Stanojević/banjaluka.net)