Biznis 04.04.2019.

CIJENE NIŽE 50% OD REDOVNE Banjaluka dobila prvi Food Outlet

ČITANJE: 3 minute

Prema posljednjim podacima na deponijama u BiH svaki dan bacimo oko 500 tona hrane. To je zaista poražavajući podatak jer s druge strane, prema podacima državne agencije za statistiku, u Bosni i Hercegovini ima više od 500.000 siromašnih stanovnika.

Food Outlet Globus je koncept trgovine koja podrazumijeva prodaju viška robe proizvedene u fabrikama, artikle oštećene ambalaže i robu pred istek roka. Upravo ovakva prodavnica otvorena je juče u Banjaluci, a prvi kupci su prije otvaranja čekali na ulazu u prodavnicu.

Food Outlet u Banjaluci otvorila je Marinka Stojić koja je po struci master geograf za oblast životne sredine koja nam kaže da je ova prodavnica ekološki projekat da se pokuša spriječiti svakodnevno bacanje hrane.

“Ovim projektom želimo pokušati promijeniti svijest ljudi da nije dobro bacati hranu jer ogromne su količine hrane u čiju proizvodnju su utrošeni resursi poput vode, tla, radnih sati i na to se treba misliti kada se govori o bacanju hrane”, rekla je za BUKU Marinka Stojić.

Marinka radi u firmi koja proizvodi namještaj za svjetskog giganta IKEA, a oni su poznati da mnogo vode računa o životnoj sredini tako da je kod njih vidjela sličan način sprječavanja bacanja hrane iz njhovih restorana. Nastavila je dalje da istražuje i tako se rodila ova ideja.

“Food Outlet Globus je prodavnica prehrambenih i neprehrambenih proizvoda. Trenutno u ponudi imamo raznovrstan asotriman artikala, a sve to zahvaljujući društevno odgovornim kompanijama na našim policama će se naći proizvodi vrhunskih brendova po cijenama nižim čak 50%”, kaže Marinka.

A za sve one koji su skeptični Marinka kaže da je ova roba u potpunosti sigurna za konzumiranje.

“Do poslednjeg dana garantujemo za kvalitet, jer roba ima potvrde da je ispravna i  provjerena. Kada kažem pred istek roka ne mislim na dan, dva, već na mjesec, dva, pola godine. Sve u zavisnosti šta u datom trenutku dobavljači imaju da nam ponude. Što se tiče oštećene ambalaže to su pretežno slučajevi koji se dogode u transportu npr. kutije od kozmetičkih proizvoda budu prignječene i to ne ide u trgovine nego se prodaje u outletu u pola cijene. Roba se deklariše kao oštećena i kao takva se prodaje”, kaže ona.

Dodaje da trenutno imaju osam firmi sa kojima su sklopili ugovore i oni im javljaju kada šta imaju od robe da ponude.

“Međutim ono što moram da napomenem da još uvijek imamo problem pri nabavci robe i zato je potrebno da se uključi što više firmi u ovaj projekat. Kompanije sa kojima trenutno radimo nekad na stanju će imati dosta artikala da nam ponude, a nekad možda nijedan. Iz toga razloga u outletu asortiman robe će se mijenjati iz dana u dan pa ne treba očekivati ponudu svaki dan istu”.

Na kraju Marinka kaže da je sprječavanje bacanje hrane u ovoj priči najvažniji segment.

“Prema posljednjim podacima na deponijama u BiH svaki dan bacimo oko 500 tona hrane. To je zaista poražavajući podatak jer s druge strane, prema podacima državne agencije za statistiku, u Bosni i Hercegovini ima više od 500.000 siromašnih stanovnika. Projekti poput ‘food outleta’ mogu spriječiti i promijeniti navike kod ljudi. Iz toga razloga pozivam i ostale kompanije da nam se pridruže jer samo zajedničkim snagama možemo smanjiti ovaj negativan trend bacanja hrane”, kaže na kraju razgovora za BUKU Marinka.

(Buka)