Vijesti 26.03.2023.

Cijene niže u EU nego u BiH

ČITANJE: 2 minute

Iako su građani u BiH očekivali pad cijena nakon pojeftinjenja goriva, nada im je brzo splasnula. Svima je već jasno da do pojeftinjenja teško ili nikako ne dolazi.

Domaći proizvođači za prekomjeran rast cijena krive nebrigu vlasti za građane, ali i domaću proizvodnju, zbog čega, kako kažu, uvoznici diktiraju cijene svojih proizvoda. I dok se kod nas očekuju nova poskupljenja, u zemljama EU cijene su znatno niže nego u BiH.

Pravdanje uvozom

Tome treba dodati i činjenicu da je kupovna moć građana u zemljama EU znatno veća nego u BiH, gdje dvije prosječne plate ne mogu pokriti potrošačku korpu, a Avaz je uporedio neke od cijena osnovnih namirnica u BiH, Hrvatskoj, Njemačkoj i Austriji.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON Prijedor, kazala je da su svi potrošači očekivali pad cijena, do kojeg u BiH nije došlo.

– Svi su, i trgovci, i dobavljači, i proizvođači, poskupljenja dovodili u vezi s gorivom, kao jednom pogonskom energijom, a koje koristimo svakodnevno u distribuciji. Do sada smo samo uočili da je cijena ulja nešto niža u odnosu na raniji period, a za sve ostalo to ne možemo tvrditi. Ako je negdje utvrđeno da je somun ostao na staroj cijeni, cijene hljeba i pekarskih proizvoda nisu pojeftinile i nisu ostale na onima odranije i svi to pravdaju uvozom, višim cijenama dobavljača – kaže Marić.

Korpa želja

Potrošačka korpa, navela je ona, sigurno ne odgovara mnogim građanima.

– To je korpa želja, mislim da mi svi, kao građani ove zemlje, treba da utičemo na ovo formiranje cijena, da biramo gdje ćemo kupovati, moramo se izboriti da cijene budu znatno niže – mišljenja je Marić.

Dodaje da je, sudeći prema dosadašnjem razvoju situacije, sasvim izgledno da se cijene neće zadržati na sadašnjim te da bi moglo doći do novih poskupljenja.

Pojeftinjenje goriva

Marić je istakla da su udruženja potrošača zadužena samo za praćenje cijena i da im je to dato u ingerenciju.

– Vlade su donijele odluke da se marže osnovnih životnih namirnica zaustave i nešto smanje, ali naša zemlja ima dosta proizvoda iz uvoza i ne može na taj dio tek tako uticati. Tako da udruženja potrošača, zajedno s medijima, apeluju na one koji donose odluke, a pogotovo na trgovce, da cijene mogu biti znatno niže, pogotovo u ovom periodu, kada je došlo do pojeftinjenja goriva – navodi Murisa Marić.