Vijesti 27.11.2018.

CIJENE PAPRENE, POTRAŽNJA VELIKA Metar drva košta i do 105 KM

ČITANJE: 3 minute

Oni koji još nisu nabavili ogrev, a narednih dana se očekuju minusi i snježne padavine, hvataju se za glavu jer će im se “smrznuti” i novčanici, zato što je na pojedinim mjestima za metar drva potrebno izdvojiti i do 105 KM.

Slaven Milovanović iz Dervente, koji se bavi prodajom drva za ogrev, ističe da je potražnja za ogrevom u ovom periodu malo manja nego ranije jer su građani nabavili određenu, ali nedovoljnu  količinu.

“Imamo i onih kupaca koji su početkom jeseni kupili jednu količinu pa sada zovu i traže da im se doveze još”, kazao je Milovanović.

Dodao je da paleta koja sadrži nepuna dva metra košta 190 KM.

“Sad  najviše  drva  za ogrev izvozimo za Italiju”, naveo je Milovanović.

Trgovac Milan iz Banjaluke ističe da metar bukovih drva s prevozom kod njega košta 90 KM.

“Jesenas smo baš imali problema s nestašicom drva, a cijenu smo morali podići i zbog toga, ali i zato što imamo problema s radnom snagom, odnosno nemamo radnika”, kazao je Milan.

Potrošači koji se griju na drva ističu da je ove godine,  kao nikada, bilo teško doći do drva, a i kada se nađu, cijene su previsoke.

“Prošle godine, recimo, 10 metara drva moglo se naći za 650 KM,  dok je ove godine prelazilo i 800 KM”, kazao je Uroš V. iz  Banjaluke.

Dodao je da, i  kada se uspiju naći drva, problem predstavlja prevoz i često se dovoze u zatvorenim kombijima.

“I ako se nađu preko šumarije, cijena je  nešto niža, ali je opet  problem prevoz  koji se mora plaćati naknadno”, dodao je on i istakao da će ova zima sigurno biti posljednja u kojoj će se grijati na drva.

Za narednu grijnu sezonu, rekao je, tražiće neku alternativu, bilo struja ili gas.

Prodavac drva iz Sarajeva ističe da se posljednjih dana traži cjepanica više, ali da je skočila i cijena.

“Metar bukovih drva košta 105 KM s prevozom, ali je još uvijek velika zainteresovanost za ovu vrstu ogreva”, kazao je on i dodao da je isporuka istog dana kada kupac traži.

Prema njegovim riječima, u septembru je za metar bilo potrebno izdvojiti oko 90 KM, a sada je potrebno izdvojiti više jer se drva kupuju u posljednji čas.

Jedan Sarajlija kaže da nije mogao ranije da kupi drva jer je opremao dva sina za školu pa se istrošio, a do sada je ložio stare zalihe ogreva.

“Više namam ni cjepanicu, pa idem da naručim količine za ovu zimu. Znam da nije pametno što sam čekao zadnji čas, ali troškovi ne pitaju šta je mudro. Uzeo sam pozajmicu da nabavim drva”, rekao je on.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana “Don” iz Prijedora, ističe da je ove godine cijena ogreva visoka.

“Ogrev je ove godine drastično skuplji nego prošle godine. Drva su se prošle godine mogla nabaviti i za 55 KM, dok su ove godine i preko 100 KM”, kazala je Marićeva i dodala da je to veliki udar na džep potrošača.

Ledeni dan u petak

Nebojša Kuštrinović,  meteorolog iz Banjaluke, rekao je da se od srijede do subote ove sedmice očekuju snježne padavine s nižim temperaturama.

“Već od danas se može očekivati pad temperature i snijeg u planinskim krajevima,  dok od srijede očekujemo snijeg u nižim krajevima i formiranje snježnog pokrivača na planinama”, kazao je Kuštrinović za “Nezavisne”.

Dodao je da se u petak može očekivati i ledeni dan.

“To je inače vrlo rijetko za ovo doba  godine, a to su oni dani kada je maksimalna temperatura oko i ispod nula stepeni”, kazao je Kuštrinović.

(Nezavisne)