Biznis 01.06.2020.

CIJENE SMJEŠTAJA U HRVATSKOJ NIKAD NIŽE: Kuća sa bazenom 48 evra

ČITANJE: 3 minute

Situacija u Hrvatskoj što se tiče rezervisanja privatnog smještaja je poprilično loša, rekli su iz Udruženja iznajmljivača za Index.hr, a istovremeno cijene privatnih apartmana i kuća za odmor nikad nisu bile niže.

Cijene su u odnosu na prošlu godinu drastično niže. Koliko je prošle godine koštao najjeftiniji apartman u predsezoni – 40 evra, upravo toliko ove godine u predsezoni košta najskuplji.

Cijene apartmana u 2019. za pred i posezonu kretale su se od 40 do 100 evra, dok su u sezoni bile od 60 do 200 evra.

Ove godine se od 25 do 40 eura kreću cijene apartmana u pred i posezoni, dok se u sezoni kreću od 45 do 70 evra.

Najskuplje što pronašli novinari bila je jedna cijela kuća za odmor i to s bazenom koja u sezoni košta 114 evra po danu, prenosi Index.hr.

Ove godine apartman na Pagu u kojem se može smjestiti pet osoba, u predsezoni stoji 25 evra, u sezoni 50, dok je cijena u posezoni 30 evra.

Kakve su cijene apartmana ovog ljeta

Apartman za dvije osobe u Sukošanu do 30. juna za 7 noći košta 1.300, a za 4 osobe 2,300 kuna. Nalazi se 100 metara od plaže. U sezoni je cijena apartmana 45 evra po danu, a u posezoni 25 evra.

Apartman sa dvije spavaće sobe u Šibeniku u predsezoni ove godine košta 35 evra, a u sezoni 45 evra.

Na Krku kuća za odmor na dvije etaže s 3 spavaće sobe te bazenom u predsezoni i posezoni stoji 48 evra, dok je u sezoni cijena 114 evra.

Studio apartman u Zadru iznajmljuje se u predsezoni i posezoni za 40 evra dnevno, dok je u sezoni cijena 55 evra.

Studio apartman u Novom Vinodolskom stoji u predsezoni 30 evra po danu, u sezoni 40 evra.

Apartman za 2 do 6 osoba u Zatonu se u predsezoni renta po 30 eura dnevno, a u sezoni po 45 evra.

Na Hvaru se apartman, također za 2 do 6 osoba, iznajmljuje u predsezoni i posezoni po 40 evra, dok mu je u sezoni cijena 70 evra.

Jednosoban apartman za dvije osobe u centru Makarske u pred i posezoni stoji 25 evra po danu, a u sezoni 50 evra.

Kolike su bile cijene lani?

Apartman za tri osobe u Pirovcu u predsezoni i posezoni stoji 40, a u sezoni 50 evra. Veći apartman u koji može stati do 5 osoba s dvije kupaonice, u predsezoni i posezoni košta 60, a u sezoni 70 eura.

S druge strane 2019. godine su cijene apartmana u sezoni iznosile i do 200 evra po danu. Toliko je koštao apartman za četvero u Betini na Murteru.

Cijena je u pred i posezoni bila 100 evra. Apartman u Biogradu na Moru za četiri osobe lani je u predsezoni koštao 60, a u sezoni 80 eura.

Dvosoban apartman u Omišu lani je u predsezoni stajao 50, a u sezoni 100 eura. Apartman sa tri spavaće sobe je u Baškoj Vodi lani koštao 80 evra u predsezoni i posezoni, u sezoni 130 evra. Apartman za dvoje je lani u Vodicama koštao 50 evra u pred i posezoni, dok mu je u sezoni cijena iznosila do 80 evra.

No, uprkos tome što su ove godine cijene znatno niže nego lani, Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma pri HGK, za Index.hr je istaknula da buking u privatnom smještaju ide jako loše.

Rezervišu se samo kompletne kuće za najam, stranci ne žele u apartmane

– Neko se oslanja uglavnom na svoje stare goste, dakle na one koji su već prije rezerisali pa su s njima stalno u kontaktu. No direktnih, novih rezervacija ima jako malo. I ono malo što ima većinom se odnosi na najam kuća za odmor. Dakle, rezervišu se samo te kompletne kuće, a nikako apartmani po kućama ili zgradama. Turisti zbog ove situacije s koronavirusom radije iznajmljuju cijele kuće za odmor, tako da će iznajmljivači koji ih rentaju najbolje proći – kazala je Martina Nimac Kalcina.

Navodi kako će svi ostali dosta loše proći i pitanje je, ističe, koliko će uopšte imati gostiju.

(Srpskainfo)